Debatt. .

2017-05-04 07:00
”Vi är rädda för att spänningarna ökar och i värsta fall kan urarta till verkliga krigshandlingar”, skriver debattörerna. Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT
”Vi är rädda för att spänningarna ökar och i värsta fall kan urarta till verkliga krigshandlingar”, skriver debattörerna.

Stoppa den ökande militariseringen

Vad är det som håller på att hända med vårt tidigare så fredssträvande land? Vet du att bara i år ska förutom nationella övningar med svenska förband, fyra stora krigsövningar tillsammans med kärnvapenalliansen Nato äga rum i Sverige.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Läs och begrunda:
• 22 maj–2 juni genomförs ACE 17 över cirka 1/3 av norra Sverige med 100 stridsflygplan, marktrupper och luftvärnsenheter från tolv länder.

• 4–16 juni. Övning Baltops hålls över södra och mellersta Östersjön, med cirka 5 000 deltagare från 14 länder. Ungefär 50 stridsflygplan och 50 krigsfartyg, ubåtar med mera.

• 8–24 september. Northern Coast skall ske över södra och mellersta Östersjön med soldater och flygstridskrafter från tolv länder. Största delen av övningen kommer att hållas till sjöss, men den kommer även att hållas på land i Skåne, Blekinge och Kalmar län.

• 11–30 september. Aurora är den största övningen i Sverige på över 20 år med sju inblandade länder och över 19 000 personer på mark, hav och i luften. Övningen skall äga rum i Mälardalen – Stockholm, Göteborgs skärgård och på Gotland.
(Uppgiften om övningarna är hämtade från försvarsmakten i Sveriges och Finlands hemsidor.)

Dessutom kan nu Nato sätta upp baser och ta in alla typer av vapen på svenskt territorium, inget undantag för kärnvapen. Allt utan öppen debatt med oss väljare.

Vi kan inte mer än undra över motiven och protestera mot att vårt land deltar i, anordnar och säljer ut sitt territorium till dessa provokativa och miljöförstörande övningar. Vi är rädda för att spänningarna ökar och i värsta fall kan urarta till verkliga krigshandlingar.

Därför vill vi stoppa den ökande militariseringen av vårt land. Använd alla dessa resurser på aktivt fredsskapande åtgärder och verka för att Sverige förblir verkligt militärt alliansfritt.

 

Anne Rosberg, Per Abrahamsson, Emilia Mühlhäuser, Elisabeth Mühlhäuser 
Anne Rosberg och Per Abrahamsson, Kvinnor (och män) för fred, Emilia Mühlhäuser och Elisabeth Mühlhäuser, Svenska freds lokalförening Lund-Malmö