Replik. .

2017-11-30 07:00
”Vi i den rödgröna koalitionen arbetar både aktivt och långsiktigt med att göra Lunds kommun till en jämställd arbetsplats.”
”Vi i den rödgröna koalitionen arbetar både aktivt och långsiktigt med att göra Lunds kommun till en jämställd arbetsplats.”

Ständiga steg mot att Lund ska bli jämställd arbetsplats

Jesper Sahlén framhåller den grundläggande principen att lika arbete ska ge lika lön, en synpunkt som vi i Socialdemokraterna och Miljöpartiet också delar. Men verkligheten är tyvärr ibland en annan. Vi i den rödgröna koalitionen arbetar både aktivt och långsiktigt med att göra Lunds kommun till en jämställd arbetsplats. Och därmed en bättre arbetsgivare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sådana steg har tagits på senare tid. Bland annat genom den handlingsplan för jämställd lönebildning som kommunstyrelsen antagit. Men det tar tyvärr tid att förändra de ojämställda strukturer som finns. Därför har vi också gjort konkreta åtgärder för att snabba på förändringsprocessen. Det övergripande målet är att det är lika lön för lika arbete och vi har börjat resan dit. Vi kommer också att fortsätta att snabba på denna process under återstoden av mandatperioden.

Vi vill också understryka att en jämställd arbetsgivare måste ta ansvar för lönebildningen, därför är vi glada att vi tagit initiativ som innebär att vi nu ser över hela lönebildningsprocessen för att nå jämställda löner och lika lön för lika arbete. Dock krävs mer insatser för att fullt ut bli en jämställd arbetsgivare. För att vi ska ha jämställda arbetsplatser måste vi också fokusera på att erbjuda en bra arbetsmiljö och göra satsningar som gör skillnad för våra anställda.

Det är därför vi tillsammans med fackförbundet Vision tagit ett första steg för att våra anställda ska kunna få möjlighet till fler lediga dagar. Vi har mot de borgerliga partierna tagit strid för att behålla arbetstidsförkortningen för Kommunals avtalsområde inom vård- och omsorgsförvaltningen. Vi har tagit initiativ för att snabba på arbetet för att göra heltid till norm inom Lunds kommun.

Vi ska inte heller glömma att Vänsterpartiet tidigare under mandatperioden ingick i vår koalition. Under den perioden var en vänsterpartist ordförande i arbetsgivarutskottet och hade därmed all möjlighet att påverka det aktuella problemet. Men tyvärr valde Vänsterpartiet att lämna samarbetet.

Det är viktigt att vi som för en feministisk politik fortsätter även när det går motigt. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har 23 av 65 mandat i kommunfullmäktige. Ändå tar vi ständiga steg mot att Lunds kommun ska bli en jämställd arbetsplats. Vi kommer att fortsätta att bryta de ojämställda normer och strukturer som präglar den kommunala verksamheten. Det är lättare att sitta på läktaren och komma med tillrop än att spela ute på planen. Jämställdheten är för viktig för att stå vid sidan.

 

Elin Gustafsson (S) & Yanira Difonis (MP) 
Elin Gustafsson (S), ordförande i arbetsgivarutskottet, Lunds kommun och Yanira Difonis (MP), vice ordförande i arbetsgivarutskottet, Lunds kommun