Debatt. .

2017-06-22 18:14
Samtidigt som socialdemokraterna i England noterar stora framgångar är det motsatsen i Malmö, där det för varje val har blivit färre röster.  SCB:s senaste partisympatimätning visar att S i Malmö fortsätter att rasa. Nu mera kraftigt än tidigare.  Bild: Drago Prvulovic/TT
Samtidigt som socialdemokraterna i England noterar stora framgångar är det motsatsen i Malmö, där det för varje val har blivit färre röster. SCB:s senaste partisympatimätning visar att S i Malmö fortsätter att rasa. Nu mera kraftigt än tidigare.

Socialdemokraterna rasar kraftigt i Malmö

Samtidigt som socialdemokraterna i England noterar stora framgångar är det motsatsen i Malmö, där det för varje val har blivit färre röster.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

SCB:s senaste partisympatimätning visar att S i Malmö fortsätter att rasa. Nu mera kraftigt än tidigare. S noteras nu för att endast stödjas av 21,7 procent av väljarna.  En minskning med 13,5 procent sedan valet 2014. Aldrig har S i Malmö hemsökts av sådan förlust. Siffrorna är förödande för S-partiet. Den politiska kartan i Malmö har vänt och håller på att skrivas om. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Detta sker i en tid där Malmö blivit känt för sin förnyelse, med uppseendeväckande byggnader, fått universitetsstatus och stor ungdomsinflyttning.

Och visst anstränger det rödgröna styret sig för att göra allt bra för Malmöborna. Uppenbart har de misslyckats med att få det politiska förtroende som behövs för att fortsätta styra. 

För min del konstaterar jag att socialdemokraterna i Malmö misslyckats att fånga in sina tidigare väljare eller att dra till sig nya. Det har inträtt en politisk apati bland de självklara sympatisörerna. Siffrorna talar sitt tydliga språk; Folk röstar inte på partier som inte lyssnar eller ens ser verklighet. Den tidigare trogna pensionärskåren sviker, man lyckas inte engagera ungdomen och är längre inte länge ett ungdomens parti.

Det är uppenbart att S i Malmö inte har godtagbar kontakt med Malmöfolket. Man har en grundorganisation som i ganska stor omfattning som försöker leva på gamla meriter. I dag med ett lågt antal medlemmar och hög genomsnittsålder. 

Det är en dyster och oroande verklighet. Katastrofsiffrorna pekar på att S inte lyckats att läsa samtiden nya villkor och att verkligheten ser annorlunda ut i dag än när man byggde Folkhemmet. Ledningen inom S i Malmö har ej heller lyckats flytta samtalet från maktens korridorer närmare de Malmöbor som berörs av besluten. 

Vändningen för S kan ligga i att våra främsta företrädare, alla inte enbart någon, syns och agerar mera både inåt och utåt. Det saknas en sammanhållande och systematiserad mediestrategi. Folk vill veta vad S-partiet vill och gör. 

Ska S klara det framöver, behövs både en grundlig förnyelse och nya krafter. Om inte, kommer det att gå i Malmö som det har gjort för S i Frankrike.