Debatt. .

2016-07-11 06:25

Slopa Rot-avdraget – bygg nya hyresrätter

Varför måste det vara så att de som har det sämst ska bo dyrast, och i många fall tvingas välja mellan att flytta till ett sämre boende alternativt acceptera en lyxrenovering som ökar hyreskostnaderna med 40–60 procent?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Under tiden 2006 till 2015 steg konsumentprisindex med 11 procent, medan bopriserna enligt Boverket steg med 95 procent. Med detta som underlag har Swedbank granskat boendekostnaderna för en köpare av en 60 kvadratmeter stor bostadsrätt med genomsnittlig månadsavgift. Om prisuppgången ställs i relation till kostnaderna har den genomsnittliga köparen vid en försäljning efter 10 år tjänat så mycket att vinsten överstiger den totala månatliga boendekostnaden med 2 600 kronor.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Att bo i bostadsrätt eller äganderätt har alltså inte kostat någonting under det senaste årtiondet, utan har tvärtom gett den boende en månadsvinst på 2 600 kronor. För alla de som bor i hyresrätt är det andra regler som gäller. De får betala hela hyran, och de har ingen möjlighet att få tillbaka några pengar när de flyttar. De som inte kan efterfråga marknadens bostadsrätter eller småhus får hålla till godo med de dyra hyresrätterna.

 De som bor i bostadsrätt eller småhus behöver i allmänhet mycket sällan betala något för sitt boende. När de säljer får de tillräckligt med vinst för att konstatera att de bott gratis. Är det så vi vill ha det? Att de som har det bra slipper betala medan de som har det sämst får betala dyrt?

Arbetarrörelsen har tidigare arbetat för att hela folket ska ha rätt till goda bostäder, att bostaden ska vara en social rättighet och inte en handelsvara. I dag är det inte så. Nu är större delen av våra bostäder bostadsrätter eller egna hem upplåtna med äganderätt. Den som inte har eller inte får låna till insatsen får ingen egen bostad.

Bostadsmarknaden har under 2000-talet styrts av de stora byggbolagen, som byggt nya egna hem och bostadsrätter, eftersom detta har varit en mycket lönsam verksamhet. För alla de som vill ha en hyreslägenhet till rimliga kostnader finns snart bara hoppet kvar. Deras efterfrågan är inte intressant för byggbolagen, som tjänar mer på att bygga bostadsrätter och egna hem, och att bostadsbristen består.

 De som vill bygga om och till sina bostadsrätter och egna hem har gynnats av de statliga Rot-avdragen. Under 2014 bidrog vi skattebetalare till dessa (ofta lyxiga och onödiga) byggobjekt med över 17 miljarder kronor. Hyresgästerna får inga Rot-bidrag, men tvingas betala till de som redan har. När vi nu måste bygga tusentals nya hyresbostäder med rimliga boendekostnader behövs kapital, och de 17 miljarderna behövs mer än någonsin. Vi vill verka för att Rot-avdragen slopas och att dessa skattepengar används till nya hyresbostäder nu!

Byggandet av det framtida Malmö kräver en bred, omfattande och sanningsenlig analys över varför Malmö ser ut som det gör, på gott och ont. Ett underlag och en god grund för en sådan analys går att finna i Malmökommissionens arbete. Vad Malmö behöver är inte fler väldigt höga bostadshus, utan fler bra hyresbostäder som folk har råd att bo i.

Lars-Göran Ahlström med flera 
Bostadsutskottet, Vänsterpartiet i Malmö