Debatt. .

2017-07-06 07:00
Vita duvor får ofta symbolisera fred. I Sverige möts fredsaktivister dock ofta av osakliga påhopp, skriver debattörerna. Bild: Pixabay
Vita duvor får ofta symbolisera fred. I Sverige möts fredsaktivister dock ofta av osakliga påhopp, skriver debattörerna.

Skrämmande när humanitärt tänkesätt motarbetas

Vi är en del av den svenska fredsrörelsen. Om man ska tro medierna så är det vi som är naiva, arbetar i motvind, möter allmänhetens kompakta ointresse där vi står med våra flygblad på ödsliga torg, kramar Putin oavsett vad han gör och aningslöst skjuter oss själva i foten genom vår okunskap.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Trots att vi är så svaga, eländiga och icke-trovärdiga så ser sig försvarsminister Peter Hultqvist ändå tvungen att varna för oss, då vi är kraftfulla spridare av desinformation. Motsägelserna och generaliseringarna i beskrivningen av fredsrörelsen har blivit så många att vi knappt kan hålla reda på dem själva längre.

Osakliga påhopp riktade mot fredsrörelsen i Sverige är tyvärr något som blivit vanligare, men det viktiga för oss är inte att försvara någon förening som sådan utan att försvara allas rätt att kritiskt lyfta försvars- och säkerhetsfrågor, svenska såväl som globala. Det skrämmer oss att fredsrörelsen inte välkomnas som en självklar del av det demokratiska och öppna samtalet om hur man bäst främjar säkerheten i Sverige och världen. Det skrämmer oss också att en rörelse som verkar för fred och avspänning kan bli utmålad som ett säkerhetshot. Vad har hänt med det offentliga samtalet när icke-militaristiska och humanitära tänkesätt har blivit något som aktivt motarbetas?

Slutligen vill vi betona hur viktigt vi tycker det är att ha ett kritiskt tänkesätt, att sätta militära händelseförlopp i ett större geografiskt och historiskt sammanhang och att föra en konstruktiv dialog även med våra meningsmotståndare. Den fred vi strävar efter måste vara rättvis och inkludera alla.

 

Emilia Mühlhäuser & Elisabeth Mühlhäuser 
Svenska freds- och skiljedomsföreningens lokalförening Lund-Malmö