Debatt. .

2016-04-18 07:49
”De borgerliga partierna vill inte se till att fler får jobb, deras klass­intresse är tydligt. De vill se till att arbetsgivarna tjänar mer pengar, att sänka våra löner är ett sätt”, skriver debattörerna.  Bild: Jonas Ekströmer/TT
”De borgerliga partierna vill inte se till att fler får jobb, deras klass­intresse är tydligt. De vill se till att arbetsgivarna tjänar mer pengar, att sänka våra löner är ett sätt”, skriver debattörerna.

Sänk din egen lön, Annie Lööf

Sänkta löner skapar inte fler jobb. Det är inte kostnaden för arbetet som i första hand avgör om det finns arbete – utan om det finns behov av arbetskraft.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Granskningen av den förra borgerliga regeringens sänkning av arbetsgivaravgifterna för unga visade sig vara en total flopp. De ytterst få jobb som kunde härledas till reformen var dessutom ett enormt slöseri med skattepengar. Varje jobb kostade 1,6 miljoner kronor, vilket hade räckt till fyra jobb om man i stället valt att anställa offentligt inom vården. Nu gick pengarna i stället till arbetsgivarnas fickor.

Nu är det Centerpartiet som argumenterar för sänkta ingångslöner för unga och nyanlända. Argumentet om ”fler jobb” känns igen, trots att det är helt utan fakta och underlag. I stället är det en tydlig strategi för pressa alla arbetares löner nedåt och öka klassklyftorna. I dag tjänar en vd inom näringslivet 77 gånger mer i månaden än de med låga löner inom till exempel hotell och restaurang. Förslaget om sänkta löner är också en kvinnofälla. Kvinnor i arbetaryrkens faktiska snittlöner ligger på 17 860 kronor före skatt, det vill säga de tjänar mindre än en sjättedel av vad Centerpartiets partiledare gör varje månad. Sänk din egen lön, Annie Lööf.

Det är oroande att statliga politiker går in och vill sätta gränser för det som är en uppgift för arbetsmarknadens parter. I de fall politiker sitter som arbetsgivare i kommuner och landsting får de gärna där ta en aktiv roll för att vara en attraktiv arbetsgivare, att lyssna på Kommunals krav i den pågående avtalsrörelsen skulle ju kunna vara ett första steg.

Lågbetalda okvalificerade ”ingångsjobb” behövs skanderar de borgerliga partierna. Men idén om nya enkla lågbetalda jobb bygger på tanken om att inte satsa på utbildning för de med kort utbildning, det bygger på att inte rusta för arbetsmarknadens befintliga krav. Det kommer alltså inte leda till att de med lägre löner får lättare att komma vidare och få högre löner – utan det kommer vara en hävstång för att pressa alla löner nedåt. Varför ska vissa grupper ha lägre betalt för samma arbets-uppgifter, ska nyanlända, kvinnor eller kanske vänsterhänta ges lägre lön? Vi kräver att lika jobb ska ge lika lön.

 Låga löner, dåliga villkor och statliga subventioner är en kassako för att öka arbetsgivarnas vinster. Vilket inte minst visas av Rut-företagens ökade vinstuttag. Och här har vi nyckeln till varför Centern driver krav om sänkta ingångslöner. De borgerliga partierna vill inte se till att fler får jobb, deras klassintresse är tydligt. De vill se till att arbetsgivarna tjänar mer pengar, att sänka våra löner är ett sätt. 

Fackliga utskottet Vänsterpartiet Malmö 
Patrik Strand, medlem i Kommunal. Jeanette Stojic, medlem i IF metall. Ola Brunnström, medlem i SEKO. Susanne Björkenheim, medlem i Journalistförbundet. Anton Flink, medlem i Transport. Ulrika Williamsson, medlem i GS. Linn Fristedt, medlem i Kommunal.