Debatt. .

2016-12-12 09:19
Bild: Lundgaard&Tranberg Arkitekter

Risk för hyreshöjningar om inte motstånd görs

Det är välkommet att Hyresgästföreningen ger sig in i debatten om nybyggnation, utförsäljningar och renoveringar på Rosengård i Malmö. Att lyfta riskerna med renovräkningar och dyra hyror i nyproduktion måste givetvis göras.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Därför bli vi mycket förbryllade när Kenneth Gustavsson, ordförande för region södra Skåne, i en intervju med Hem och hyra så nonchalant viftar bort den oro som finns hos boende på Rosengård. Oro för att hyrorna höjs kraftigt om deras fastighetsägare renoverar. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Vi vet, dels från praktisk erfarenhet, dels från flertalet forskningsstudier, att de områden som drabbas hårdast av hyreshöjningar i samband med renoveringar är de områden med sämst socioekonomiska förutsättningar. Det finns klara incitament för en fastighetsägare att göra renoveringar och höja standarden och därmed hyran i miljonprogrammets lägenheter. Balder, som är inblandad i affären på Rosengård, har till exempel alldeles nyligen meddelat sina hyresrättsinnehavare på Långströmsgatan (Hisingen i Göteborg) att hyrorna efter renovering kommer att höjas med 60–80 procent.

Även om Hyresgästföreningen "varit mycket tydliga med att det måste renoveras med måtta och att hänsyn måste tas till de människor som bor i området" är det något som fastighetsägare inte nödvändigtvis behöver ta någon hänsyn till. Hyresgästföreningens borde inte förlita sig på fastighetsägarnas goda vilja. Att ”stora lyxrenoveringar” skulle vara "otänkbara" är något som erfarenhet och flera forskningsrapporter motsäger kraftigt.

Vidare menar Gustavsson att problemet är att "aktörerna varit dåliga på att informera de boende i området vilket skapar oro." Det är inte brist på information som är problemet vid renoveringar, det är det faktum att fastighetsägare kan chockhöja hyran med flera tusenlappar utan att ta någon som helst hänsyn till nuvarande hyresrättsinnehavare, vilket i praktiken innebär en vräkning av boende. 

Vår önskan är att Hyresgästföreningen tar de boendes oro på allvar och hjälper till att stötta lokal organisering mot hyreshöjningar i samband med renoveringar. För det finns en stor risk för hyreshöjningar om inte motstånd görs.

Läs vidare på nästa sida: Svar direkt

Daniel Carlenfors & Emil Pull  
Daniel Carlenfors – Ordförande Alla ska kunna bo kvar. Emil Pull – Forskare Malmö Högskola och medlem i Alla ska kunna bo kvar.