Debatt. .

2016-10-31 07:49
"Vi har under flera hundra år fått vår post utdelad till vår bostad! Är det slut med detta nu?", undrar Claes Glader.  Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
"Vi har under flera hundra år fått vår post utdelad till vår bostad! Är det slut med detta nu?", undrar Claes Glader.

Postnord vill avskaffa rätten att få posten levererad till bostaden

I reklamen säger Postnord i en vacker trailer att de levererar post. Detta gäller inte Landskrona och andra städer i Sverige! De har lyckats att missa utdelning till hushållen veckovis, det har gått så långt att Landskronabor fått inkassokrav på grund av att fordringar inte kommit i tid. Andra har blivit avstängda från a-kassan för att postnord inte har levererat post. De vägrar självklart att betala för dessa kostnader som drabbar hushållen. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Nu verkar det som de hittat en väg ur sin oförmåga att dela ut post i den omfattning som deras uppdrag innebär. Det är fel på brevlådorna, belysningen och trapporna. De ämnar sluta dela ut post till över 400 hushåll från den 1 november. De hävdar att det är av arbetsmiljöskäl som de slutar dela ut post till hushållen. Om det är så borde skyddsombudet stänga av utdelningen och sedan borde Arbetsmiljöverket få ta ställning till om det är ett arbetsmiljöproblem och sedan komma med förslag till åtgärder. Jag tror att detta är en klassisk avledare från fokus att man inte klarar av att fullfölja sitt uppdrag att leverera post till medborgarna. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Så här ser postlagen ut:

1 § Den samhällsomfattande posttjänsten ska uppfylla kraven att 

1. det varje arbetsdag och minst fem dagar i veckan, utom under omständigheter eller geografiska förhållanden som tillståndsmyndigheten bedömer utgör skäl för undantag, ska göras minst en insamling och minst en utdelning av postförsändelser,

2. expeditions- och inlämningsställena ska ligga så tätt att användarnas behov beaktas,

3. de bestämmelser om befordringstider efterlevs, som meddelats av regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer.

Postnord har under lång tid inte fullgjort sitt uppdrag enligt punkt 1. Det som står i punkt 2 skall staten godkänna som skäl för undantag. Detta har inte skett. 

Post- och telestyrelsen ger Postnord rätt enligt den tolkning som den borgerliga regeringen gjorde. Peter Eriksson som är ansvarigt statsråd borde ändra direktiven till Post- och telestyrelsen! Har statens uppgift blivit att skydda näringslivet och inte Sveriges medborgare, i detta fall rätten att få sin post utdelad till bostaden?

Är det rimligt att använda hushållen som gisslan i en konflikt med hyresvärdarna? Samt är det rimligt att vi skall transportera oss 3–4 kilometer för att hämta vår post, varje dag. Jag tänker på de människor som skall ta sig till utlämningsplatsen med gåstol varje dag. Vi har under flera hundra år fått vår post utdelad till vår bostad! Är det slut med detta nu? Varför betalar vi porto om inte posten levererar till bostaden?

Jag anser att Postnords agerande är samhällsfarligt och att regeringen skall tillsätta en medlare för att säkerställa postutdelningen eller att Postnord befrias från sitt uppdrag. Vi måste kunna lita på posten! 

Kan det vara så att Postnord har smittats av Liberalerna och SD som styr Landskrona och deras förhållningssätt mot medborgarna i staden? 

De har inte reagerat! De ställer bara krav på medborgarna men aldrig på företag i Landskrona. 

Hur tänker regeringen säkerställa medborgarnas rätt att få posten levererad till bostaden?

JO borde med omedelbar verkan granska Postnords fatala brott mot postlagen!