Hoppa till innehållet

ETC Malmö

Debatt: Politiken behöver hopp och visioner

”I en stad med över 30 procent barnfattigdom borde därför resurserna till skolan absolut inte ligga under rikssnittet”, skriver debattörerna.
”I en stad med över 30 procent barnfattigdom borde därför resurserna till skolan absolut inte ligga under rikssnittet”, skriver debattörerna. Bild: Bild: Berit Roald /TT

ETC Malmö.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Malmö lägger återigen fram en budget med smygnedskärningar. Vänsterpartiet har ett annat alternativ, vi vill satsa på personalen. Ska välfärden fungera är personalens villkor den viktigaste byggstenen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Malmö som står för åsikten.

Det stora problemet för välfärden i Sverige är att vår nuvarande regering inte vågat göra upp med den skattepolitik som infördes under den borgerliga regeringen. Andelen anställda inom svensk välfärd har minskat sedan 1990-talet. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

I Malmö är sjukskrivningarna höga, framför allt i de yrken som dagligen möter Malmöbors omsorgsbehov. Det behövs mer personal och bättre villkor. Vårt budgetförslag innehåller pengar till fler anställda inom bland annat äldreomsorg och socialtjänst. Vi vill att styrningen av välfärden ska utgå ifrån tillit till de anställdas kompetens och förmåga i stället för olika kontrollsystem. Vi lägger pengar för att, likt andra kommuner, kunna införa arbetstidsförkortning och vi satsar på höjda löner för de med lägst inkomster. Framför allt säger vi nej till alla smygnedskärningar. Vi höjer hellre skatten med 45 öre än att se den fortsatta urholkningen av vår välfärd. Få gör valet att bosätta sig i en kommun utifrån skattesatsen, för de flesta är det viktigaste att de kan lita på att förskola, skola, och omsorg om till exempel en äldre släkting fungerar. Om du tjänar 22 000 kronor innebär vår skattehöjning en hundralapp mer i månaden och motsvarar 600 fler anställda inom välfärden.

Det är genom skatten som välfärden ska finansieras. Därför motsätter vi oss, precis som Hyresgästföreningen, att Socialdemokraterna och Miljöpartiet återigen använder MKB:s vinst för att finansiera välfärden. 

Skolkommunalrådet har varit ute och pratat om att Malmös elever får mindre resurser än riksgenomsnittet. Vi blev förvånade och besvikna att deras budget innebär att Malmös elever fortfarande får mindre än riksgenomsnittet. Den svenska skolan har enligt lag ett kompensatoriskt uppdrag. I en stad med över 30 procent barnfattigdom borde därför resurserna till skolan absolut inte ligga under rikssnittet. I Vänsterpartiets budgetförslag finns resurser för att Malmöeleverna ska få lika mycket som andra barn i Sverige. Vi lägger också resurser på att utveckla kvalitén i förskolan, elevhälsan och på fritidshemmen.

I Malmö har styret gått högerut sedan Vänsterpartiet kastades ut ur samarbetet på grund av att vi tyckte att välfärden inte behöver mer nedskärningar utan i stället satsningar. Att göra generella nedskärningar och sen hänvisa till nämnderna och verksamheterna för att administrera nedskärningarna är bara fegt. Politiken behöver hopp och visioner. Det går att skapa ett samhälle och ett Malmö där välfärden kommer alla till del och där klassklyftorna minskar. Men då krävs en politik för omfördelning och satsningar, det presenterar Vänsterpartiet i vårt budgetförslag för 2017.

Ämnen i artikeln