Debatt. .

2016-11-14 07:49
Organisationen Fossil Free i en manifestation under påvens Sverigebesök.  Bild: Privat
Organisationen Fossil Free i en manifestation under påvens Sverigebesök. 

Påve Franciskus kan göra skillnad i klimatfrågan

Med anledning av att påve Franciskus var på besök i Lund och Malmö den 31 oktober och 1 november vill vi rikta fokus på klimatfrågan. Påve Franciskus har sedan sitt tillträde 2013 uppvisat ett stort miljöengagemang och det är tydligt att han vet att om vi inte gör tillräckligt för att stoppa den globala uppvärmningen så kommer konsekvenserna att bli horribla.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Vår nuvarande användning av kol, olja och gas måste få ett slut, och i sin skrift encyklika om miljön uppmanar han ”varje människa på jorden till revolution” för att bekämpa klimatförändringarna. Trots påvens engagemang för klimatet har dock Vatikanen fortfarande sina tillgångar investerade i fossila bränslen. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


 För att undvika en global temperaturhöjning på mer än 1,5 grader måste fossila bränslen stanna i marken, och vi måste börja montera ner den fossila infrastruktur som genomsyrar vårt samhälle i dag. Fossila bolag tar i dag inte hänsyn till detta, och därför är det upp till oss att se till så att det sker genom att sluta investera i deras verksamheter – om det är fel att förstöra klimatet är det också fel att tjäna pengar på den förstörelsen. 

I tider där det globala politiska arbetet i klimatfrågan går skrämmande långsamt är det dessutom avgörande att personer, organisationer och institutioner i maktställning står upp för klimatfrågan inte bara i ord, utan även i handling. Därför är det nu viktigt att vi alla, i samband med påvens besök till Sverige, tillsammans uppmanar påven att se till så att inga av Vatikanens tillgångar fortsatt investeras i fossila bolag. Vi uppmanar samtidigt alla att skriva under Fossil Free-kampanjen Divest the Vatican.

När påve Franciskus var i Sverige hoppades vi att han skulle ta del av uppmaningen. Fossil Free stod därför utanför de platser han besökte med banderollerna ”Dear Pope Francis, light the way to a fossil free future” och ”Both the earth and the poor are crying out for divestment”. Vi hoppas att han såg vårt budskap och att han väljer att bli den förste påven som både med ord och handling tar klivet in i den gröna vision som han förespråkar. 

Elin Ingersdotter & Anna Bokström 
Fossil Free