Debatt. .

2017-06-15 07:00
”I min roll vill jag också visa mina pojkar tilltro till systemet samt till rättsstaten och dess principer. Jag har därför överklagat Migrationsverkets beslut om tillfälligt uppehållstillstånd. Bild: Susanne Lindholm/TT
”I min roll vill jag också visa mina pojkar tilltro till systemet samt till rättsstaten och dess principer. Jag har därför överklagat Migrationsverkets beslut om tillfälligt uppehållstillstånd.

Ordning och reda för flyktingarna!

Åtta år av mitt liv har jag lagt på att avslöja oseriösa utlandsregistrerade företag, deras svenska kunder och de utländska arbetarnas villkor. Företag som bryter mot alla lagar som kan tänkas i jakten på profit. Jag är så väl medveten om att lagar och regler måste följas annars havererar samhället till slut. Det ska vara ordning och reda på arbetsmarknaden. Låt oss nu få ordning och reda när det gäller flyktingarna. Deras öde ska inte avgöras i ett liv-död-lotteri.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Gör om, gör rätt: För att få ordning och reda måste de flyktingar som blivit bristfälligt utredda få en ny utredning. Enligt Migrationsverket har man brustit i upp till 60 procent av utredningar.

Godtyckligt åldersuppskrivna: Vår statsminister kommer från den fackliga världen och begriper säkerligen att det är rättsvidrigt att en handläggare tittar på en ung människa och tror sig utifrån detta avgöra om någon är 16 eller 18 år. Men så har det gått till under lång tid här innan det stoppades på grund av stora protester. Resultatet är att barn har bedömts som vuxna och fått avslag. Alla de som nu blivit godtyckligt åldersuppskrivna ska självklart få ett nytt beslut baserade på den ålder de uppgivit. Och lika självklart ska någon skrivas upp i ålder om hen, för alla och envar, uppenbarligen är äldre. Migrationsverket ska alltså följa de riktlinjer de har att arbeta efter.

Asylhandläggningstider: Bara för att Sverige har handläggningstider på 1,5–3 år ska inte de ensamkommande flyktingungdomarna drabbas för det. De som hinner fylla 18 år ska inte få beslut utifrån att de är vuxna, utan utifrån att de var unga med skyddsbehov när de kom. Detta säger egentligen sig självt. Tänk om man körde med samma stil i resten av samhället. Låt säga på arbetsmarknaden. Får jag en arbetsskada och det är hög belastning hos Fora (kollektivavtalade försäkringarna), ja då kan det innebära att jag inte får någon ersättning för att utredningen tar för lång tid. Hur mycket ordning och reda låter det?

Använd rätta siffror: Migrationsminister Morgan Johansson ljuger om statistik när han påstår att 14 procent av de ensamkommande utvisas. Sanningen är att det är 53 procent som utvisas. Morgan Johansson uttalanden gör mig lika upprörd som när en ledande moderat i landet menade (och menar) att utsända gästarbetare får kollektivavtalsenlig lön i Sverige och att det inte existerar social dumping.  Seriösa politiker ska inte sprida ”alternativa fakta”.  

I min värld kan inte kaos benämnas som ordning och reda. Men det är vad den socialdemokratiska partiledningen gör i dag. Det för mina tankar till det hårdnackade motstånd jag mött hos större byggföretag där den sanna verkligheten beskrivs som lögn av dem. Jag har brunnit för kampen mot social dumping i så många år. Jag vet också att socialdemokratiska partiet har jobbat hårt med ordning och reda på arbetsmarknaden.

Men när ni å andra sidan, när det gäller flyktingar, tycker att kaos är ordning och reda förlorar ni all trovärdighet. Och när ni sedan hårdnackat håller fast vid denna linje (kan det vara prestige?) visar ni ett omoget ledarskap. Det är inte på sin plats när det handlar om liv och död. Mänskliga rättigheter ska gälla alla människor, även utlänningar. Tänk att jag ska behöva skriva detta i en debattartikel riktad till socialdemokratin!

Till sist:  Migrationsverket anser att Kabul är säkert att skicka unga vuxna till. FN:s organisation på plats (UNAMA) anser att Kabul är den farligaste staden i Afghanistan. Det är dags för ett stopp på utvisningarna till Afghanistan. I ordning och reda-begreppet ligger att man inte utvisar till krig och terror. 

 

 

Anna-Lena Norberg 
Journalist och ansvarig utgivare vid sajten Stoppafusket. Just nu tjänstledig från jobbet för att rädda liv.