Debatt. .

2016-03-28 07:43
”Det räcker nu med Natos övningar i världen”, skriver Yvonne Claesson. Bild: Rui HeLeno/NATO/CC BY-SA 2.0
”Det räcker nu med Natos övningar i världen”, skriver Yvonne Claesson.

Öppet brev till Löfven och Wallström

Hej! På internationella kvinnodagen skriver jag till Er. 1975 vann jag Sidas affischtävling, det var kvinnoår då. Den affischen är ju fortfarande aktuell, i alla relationer, stora som små. Vi måste säga ifrån när det går för långt, och det gör det nu tycker jag. För mycket våld överallt i Sverige och i hela världen!

Regeringen måste lyssna mer på fredsrörelsen, samarbeta mer, stödja mer och hjälpa till. Starta ickevåldsgrupper i vårt land; i skolor med värdegrunden, på arbetsplatser, i studieförbund. Skapa en folkrörelse för fred och ickevåld, i familjen, på gatan, annan syn på sexualitet, mer ömhet, respekt och kärlek för varandra!

Och absolut nej till Nato och Värdlandsavtalet med Nato! Inte klokt förslag! Det räcker nu med Natos övningar i världen, Österlen och Norrland sommaren 2015. Så avbryt med alla dessa vapen, apparater, soldater i det allra vackraste – helt i onödan. Det finns djur, människor, känslig natur. Allt är så hotat och ändå dessa stora övningar och hemska vapen som tillverkas i Sverige och exporteras. USCH!

Bekvämt för Nato att komma hit, härliga vidder, strålande tider, missiler på Gotland är det senaste de vill! ”men som då ande inte var förhanden, i glömskans garderob blev undanhängd” skrev Harry Martinsson i Aniara. Då ande inte var förhanden . . . Vi kan ju tänka. Vi kan ju vara kloka.

Så många fina kloka socialdemokrater, till exempel Maj Britt Theorin. Nedrustningsambassadör 1982–1991, riksdagsledamot 1970–1995 och som fick Martin Luther King-priset 2013 – talar mot värdlandsavtalet med Nato. Ger mer oro, mer spänning, mer av allt negativt för Sverige. 

Thage G Peterson vet också vad han talar om, har varit talman och försvarsminister, har erfarenhet och kunskap. Och alla de andra, bland andra Stina Oscarsson, Pierre Schori, Katrine Marçal, Hans Blix, Linda Åkerström, Rolf Ekéus, Anders Ferm, Leif Pagrotsky som bland annat skrivit i boken ”Bevara alliansfriheten, Nej till Nato-medlemskap” och den oberoende Natoutredningen!

Sedan jag var ung har min nu 94-åriga mor sagt: När skalkar lockar – följ icke! Skalken är väl i detta fall Nato. Bort från krigshets, fram för en lugnare ton, samtal och förståelse. Sverige kan, kvinnor kan, män kan. Vi måste vända skutan helt om!

Jag har en dotter på 26 år, jag är lärare i konst, kommer från en socialdemokratisk familj, där jag har mitt hjärta. Men jag vill se mycket större skillnad på er och Alliansen! 

Solidaritet, jämlikhet och fred.

På bussen skrev jag nyss: Naturen, djuren, fåglarna. Fjällets sköra nakenhet. Renen, räven, marken, barken. Ska vi låta dessa skändas av Nato? Viddernas stillhet, skönheten! Det är nog nu säger samerna. Lyssna alla: Nej till värdlandsavtal med Nato. Nej till Natobas i Luleå. Vilket hot mot Sverige! När skalkar lockar, följ icke. 

Vänliga hälsningar från

Yvonne Claesson 
Nyhamnsläge Medlem i Kvinnor för fred och Nej till Nato, Helsingborg