Hoppa till innehållet

ETC Malmö

Debatt: Öppet brev till Centerpartiet

Centerpartiets stämmodeltagare röstar om NATO efter debatten om utrikes- och försvarsfrågor när Centerpartiet håller partistämma i Falun.
Centerpartiets stämmodeltagare röstar om NATO efter debatten om utrikes- och försvarsfrågor när Centerpartiet håller partistämma i Falun. Bild: Foto: Pontus Lundahl /TT

ETC Malmö.

I Kvinnor för fred i Skåne mottog vi med förskräckelse ert beslut att ni vill förespråka NATO-medlemskap. Vi ser det som ett högst oroande och mycket olyckligt resultat av en kortvarig debatt om en så komplex fråga. Först av allt borde alla sätta sig in i det så kallade värdlandsavtalet som skall antas av riksdagen våren 2016.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Malmö som står för åsikten.

Värdlandsavtalet med USA/NATO undertecknades mitt i valrörelsen 2014 och innebär att Sverige skall tillåta och underlätta för USA/NATO-styrkor att placera trupper och vapen i Sverige, genomföra krigsövningar för att med Sverige som plattform kunna anfalla tredje land under eget befäl. USA/NATO får också föra in vilka vapen som helst, inget undantag för kärnvapen. USA/NATO får också rätt att handla självständigt i kritiska lägen och kan inte dömas för brott begångna i Sverige, inte ens krigsförbrytelser.

Om värdlandsstödet godkänns tar Sverige ett stort steg närmare medlemskap i NATO-alliansen.

Vi anser att Sverige skall ta täten igen i kampen för kärnvapennedrustning och i stället för att öka upprustningen och bidra till att höja spänningsnivån i vår del av världen, arbeta för fredlig samverkan genom samarbete, förhandlingar och diplomati. Detta sker bäst genom FN, EU och OSSE där man kan arbeta med fredliga lösningar, tvister och internationella avtal och även med ekonomisk, social och humanitär utveckling som medel för att minska risken för konflikter.

I en värld där ländernas ekonomiska beroende av varandra ökar i svindlande takt och där de gemensamt ställs inför existentiella hot om klimatförändringar och risk för kärnvapenkrig eller pandemier, tror vi att vår samexistens måste bygga på insikten att vi alla befinner oss på en farlig resa och att alla måste samarbeta för att inte farkosten skall gå under. 

Därför är vi naturligtvis för mer internationellt samarbete, men då med alla parter, och inte genom militärt hot. Ju mer hotfulla vi själva blir, ju mer ökar risken för att bli ett mål för aggression. Detta har majoriteten av svenska folket varit överens om väldigt länge.

Så om vi vill ha fred, riv upp värdlandsavtalet med NATO och fördjupa fredsarbetet med alla tillgängliga resurser.

Ämnen i artikeln