Hoppa till innehållet

ETC Malmö

Debatt: Ny minkfarm ett resultat av regeringens skygglappar

Minkar på en minkfarm lever hela sina liv med golv, tak och väggar gjorda av galler. De får inte röra sig över stora ytor, klättra, jaga eller simma – trots att djurskyddslagen ger dem rätt till naturligt beteende, skriver Djurens Rätt.
Minkar på en minkfarm lever hela sina liv med golv, tak och väggar gjorda av galler. De får inte röra sig över stora ytor, klättra, jaga eller simma – trots att djurskyddslagen ger dem rätt till naturligt beteende, skriver Djurens Rätt. Bild: Bild: Patric Söderström/TT

ETC Malmö.

Regeringens ovilja att agerai frågan är enskam för svensktdjurskydd.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Malmö som står för åsikten.

Trots stora protester står nu en ny minkfarm utanför Sjöbo klar, detta fastän åtta av tio svenskar vill se en avveckling av pälsfarmning i Sverige. Snart fylls den med minkar som ska gå samma öde till mötes som sina artvänner på andra farmer. Detta är ett resultat av regeringens skygglappar i frågan.

Att det öppnas nya minkfarmer i Sverige år 2015 är problematiskt ur flera perspektiv. För det första är det oetiskt att föda upp djur enbart för att flå dem på deras päls och göra kläder. För det andra är regelefterlevnaden och vardagen på en minkfarm förskräcklig ur djurskyddssynpunkt. 

För en mink som i det vilda lever ensam och rör sig över kilometerstora revir är livet på minkfarm minst sagt torftigt. De lever hela sina liv med golv, tak och väggar gjorda av galler. De får inte röra sig över stora ytor, klättra, jaga eller simma – trots att djurskyddslagen ger dem rätt till naturligt beteende. 

En svensk forskningsstudie har visat att dagens burhållningssystem inte ger minkarna möjlighet att bete sig naturligt och att det resulterar i att 85 procent av minkarna utvecklar beteendestörningar. Små förändringar av burarna, som att sätta in leksaker eller hyllor, gör inte att beteendestörningarna minskar. Däremot försvinner stereotypierna nästan helt om minkarna får betydligt större plats och tillgång till simvatten.

Flera instanser, som Sveriges Veterinärförbund och den statliga pälsdjursnäringsutredningen, har genom åren slagit fast att minkar på farmer inte kan få utlopp för sina naturliga beteenden och att detta medför ett stort lidande. 

Om detta inte är nog bevis för att minkfarmer borde vara historia kan en blick kastas på antalet farmer som får anmärkningar i länsstyrelsens kontroller. År 2014 gjordes inspektioner av länsstyrelsen på fyra av de sex farmer som var verksamma i Skåne. Endast en av de fyra besökta farmerna klarade sig utan anmärkningar.

Att det år 2015 öppnas nya minkfarmer i Sverige – som nu i Sjöbo – samtidigt som andra länder tar steg mot förbud gör att Sverige anseende naggas i kanten. Regeringens ovilja att agera i frågan är en skam för svenskt djurskydd och respektlöst mot den stadiga opinion som vill se en förändring. 

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00