Debatt. .

2015-04-20 07:30
”Vårt enda jordklot kan inte bevara en amerikansk livsstil för dagens 7 miljarder människor och ännu mindre för en växande population”, skriver Birk Andersson. Bild: Stock Xchng
”Vårt enda jordklot kan inte bevara en amerikansk livsstil för dagens 7 miljarder människor och ännu mindre för en växande population”, skriver Birk Andersson.

Ny livsstil i stället för ny teknik

Det finns en tydlig motsättning bland de som menar sig vilja motverka klimatkrisen.

På den ena sidan förespråkas tekniska lösningar. Det är allt; tekniska lösningar. Låt marknaden vara ifred så kommer den snart få fram tekniska lösningar. Om marknaden blir mindre reglerad så kommer företagen som skapade problemen ta fram lösningar på samma problem. Snart kommer självkörande bilar som körs på el och vätgas, koldioxid-lagring och vågkraft lösa alla våra problem. Dagens problem kan framtidens tekniker lösa! Och om dessa tekniska lösningar inte fungerar så har vi ju geo-engineering. Vi kan placera reflektorer i rymden eller släppa ut svavelpartiklar i atmosfären. Vi kan till och med spränga en vulkan eller två. På så vis reflekteras solens strålar bort och växthuseffekten avtrappas tillfälligt. Vi kan även gödsla haven med järnpartiklar som främjar planktontillväxten som leder till att mer koldioxid tas upp av haven och förhoppningsvis inte leder till att det blir en okontrollerad tillväxt av skadliga alger i världshaven.

Garret Hardin har definierat en ”teknisk lösning” som: ”en lösning som endast kräver en naturvetenskapligt tekniskt förändring och kräver ingen förändring gällande mänskliga värden eller idéer om moral”. De som förespråkar tekniska lösningar gör allt för att de ska behålla en livsstil där verklig förändring inte är nödvändig. De hävdar precis som George Bush hävdade på klimatkonferensen i Rio 1992 att; ”Den amerikanska livsstilen inte är förhandlingsbar”. 

Men vårt enda jordklot kan inte bevara en amerikansk livsstil för dagens 7 miljarder människor och ännu mindre för en växande population. Därför finns det på den andra sidan av debatten de som förespråkar sociala lösningar. De förespråkar solidaritet med syd, diverstering från fossilbranschens kapital, höjda skatter för de som förorenar, subventioner för förnyelsebar energi, veganska matvanor och ett ifrågasättande av huruvida dagens resursanvändning, konsumtion och oändlig ekonomisk tillväxt kan fungera på en ändlig planet.

Den 17–18 april kommer Malmös första klimatfestival äga rum på Moriska Paviljongen. Det är en festival  där de sociala lösningarna sätts framför de tekniska. En festival där företagen som försöker ”greenwasha” sin verksamhet inte är inbjudna. I stället kommer företag, organisationer och föreningar som har gröna värderingar i sina grunder att genomföra workshoppar, filmvisning, föreläsningar, teater, kabaré, kläd- och leksaksbyte samt opera. Det kommer vara en festival som är fylld av kulturell konsumtion, där syftet är att deltagarna ska uppleva, känna samhörighet, delta, byta och dela. 

Om du förespråkar gröna sociala lösningar kommer du känna dig som hemma på festivalen. Om du är på den sidan av debatten som är besatt av tekniska lösningar, ogillar personlig förändring och vill att vi fortsätter att manipulera naturen är du så klart även välkommen på festivalen. Men det finns en risk att du lämnar festivalen besviken. Det finns en chans att vi lyckas överväldiga dig med så mycket kultur och kärlek att du överger de tekniska lösningarna och funderar på om inte du också kommer byta till en grön livsstil på riktigt. Så kom du också till vår festival, om du vågar!

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter