Hoppa till innehållet

ETC Malmö

Debatt: Nu måste alla bli Climate Warriors

Misslyckas ledarna att enas på klimattoppmötet i Paris väntar med största sannolikhet ett århundrade av förvärrande stormar, fler och värre översvämningar, ökenspridning, torka och svält, menar debattörerna från Grön Ungdom Malmö.
Misslyckas ledarna att enas på klimattoppmötet i Paris väntar med största sannolikhet ett århundrade av förvärrande stormar, fler och värre översvämningar, ökenspridning, torka och svält, menar debattörerna från Grön Ungdom Malmö. Bild: Bild: Richard Walker/CC BY 2.0

ETC Malmö.

Utan en stor global folklig opinion är det osannolikt att vi kommer att se det resultat som krävs.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Malmö som står för åsikten.

80 procent av Sveriges unga känner oro för hur klimatförändringarna kommer att påverka deras framtid. Samtidigt är klimatfrågan i det närmaste stendöd i både media och den politiska debatten. Därför lanserar Grön Ungdom nu en ny klimatkampanj, Climate Warrior, för att få upp klimatet på agendan igen.

Världen är inne i en avgörande period. Om mindre än sex månader, den 30 november, drar det stora klimattoppmötet COP21 i gång i Paris. På detta århundrades viktigaste politiska möte ska ledarna för världens nästan 200 länder enas om lösningar för att minska koldioxidutsläppen och hålla den globala medeltemperaturökningen under 2 grader. Lyckas de så har de skapat goda förutsättningar för en utveckling mot ett mer hållbart och miljövänligt samhälle. Misslyckas de så kommer vi med största sannolikhet stå inför ett århundrade av förvärrade stormar, fler och värre översvämningar, ökenspridning, torka och svält samt fortsatt massdöd av djur och växter.

Det är därför inte alls underligt att så många ungdomar är oroliga för hur klimatförändringarna kommer påverka deras framtid. Tyvärr märks inte den oron av i den politiska debatten. I många länder avfärdas klimathotet som alarmism och påhitt, i än fler ignoreras det till förmån för kortsiktiga ekonomiska intressen. Här i Sverige är klimatdebatten i princip död och när den väl förs har den reducerats till en debatt för och emot kärnkraft trots att elproduktionen står för en väldigt liten del av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser.

Grön Ungdom lanserar därför kampanjen Climate Warrior för att föra upp klimatfrågan på den politiska agendan igen. Under sommaren och hösten fram till klimattoppmötet kommer vi vara ute på skolor och torg och i medier och prata klimat. Under hashtaggen #climatewarrior kan ungdomar och vuxna skriva om sin oro kring klimatförändringarna och sätta press på politikerna att agera för att stoppa dem. Grön Ungdom presenterar även flera politiska förslag för att minska Sveriges klimatpåverkan. Bland annat vill vi minska Sveriges utsläpp av växthusgaser med minst 65 procent till 2030 och därtill höja koldioxidavgiften.

Ett bra avtal på klimattoppmötet är ett måste för att stoppa klimatförändringarna, men det kommer inte att ske om vi inte sätter press på politikerna. Utan en stor global folklig opinion är det osannolikt att vi kommer att se det resultat som krävs. Därför är det dags att agera. Nu måste vi alla bli Climate Warriors!

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00