Hoppa till innehållet

ETC Malmö

Debatt: Migrationsverket, Morgan och magin

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) under en debatt i riksdagen.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) under en debatt i riksdagen. Bild: Bild: Izabelle Nordfjell/TT

ETC Malmö.

Morgan Johansson och talespersoner för Migrationsverket hänvisar till egen statistik som visar att cirka 85 procent av alla ensamkommande barn och ungdomar får stanna i Sverige. Det vore ju fint om det vore hela sanningen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Malmö som står för åsikten.

Vad man missar när man läser Migrationsverkets statistik är de åldersuppskrivningar som nu sker och skett under hösten, som gör att ett stort antal ensamkommande hamnar i kategorin vuxna asylsökande. I slutet av 2016 hade över 3 000 ungdomar blivit vuxna – ofta över en natt. Detta UTAN någon form av medicinsk åldersbestämning. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Migrationsverket säger själva att det inte finns något sätt att bedöma ålder på och att det inte är deras uppgift att bedöma någons ålder. 

Jag repeterar: Migrationsverket säger själva att det inte finns något sätt att bedöma ålder på och att det inte är deras uppgift att bedöma någons ålder. 

Likväl har dess handläggare magiskt bedömt ålder på över 3 000 ungdomar i år. Framför allt gäller det här ungdomar från Afghanistan och ungdomar med afghansk härkomst som bott i Iran. Dessa ungdomar har ofta inga id-handlingar, av den enkla anledningen att det inte finns något folkbokföringssystem i dessa länder. De dokument de ibland kan anskaffa – pass eller tazkira, anses inte vara pålitliga av Migrationsverket. 

Migrationsverket begär in underlag från lärare, socialtjänst, familjehem och boenden angående den asylsökande ungdomens ålder. Ett intyg från till exempel en lärare som träffat ungdomen varje dag under en lång tid skulle kunna väga tungt – men vanligtvis spelar intyget en mycket liten roll. Det är i stället den enskilda handläggaren, som träffar ungdomen under en intervju på Migrationsverket i 4–6 timmar vid ett tillfälle, och hens bedömning av ungdomen som väger tyngst. Vad man också bör vara medveten om, är att de som skrivs upp i ålder i de allra flesta fall blir 18 år gamla, enligt Migrationsverket. Den alltför utbredda övertygelsen om att alla ensamkommande ljuger om sin ålder och egentligen är 35 år gamla allihop stämmer således inte med verkligheten. 

De ungdomar som helt utan medicinsk bedömning blir 18 för att handläggaren ”tycker eller tror” att de är det hamnar i kategorin ”vuxen asylsökande”. I den statistik Migrationsverket anför existerar inte kategorin ”minderåriga som blivit vuxna genom Migrationsverkets försorg”. Och det hade väl varit helt okej, om ungdomarna de facto genomgått en rättssäker åldersbedömning och det visat sig att de var äldre än de angivit. Nu är så inte fallet vilket innebär att vi sitter med 3 000 ungdomar som skrivits upp i ålder utan direkta bevis på att de är de facto vuxna. 

Detta rör i en absolut majoritet afghaner. När vi tittar på statistiken kring vuxna asylsökande afghaner ser vi en annan siffra än den för ensamkommande som faktiskt bedömts vara under 18. Mindre än hälften av asylsökande vuxna afghaner får asyl i Sverige. 

Det finns alltså ett glapp här som man bör vara medveten om när man läser Migrationsverkets statistik. 

Visst kan Sverige slå sig för bröstet när man hävdar att 85 procent av alla ensamkommande får stanna i Sverige. 

Men vi är många som känner till vad som ligger bakom statistiken, och vi håller inte tyst om det.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00