Debatt. .

2016-05-02 07:57
”Så länge ingen säger emot riskerar vi att Migrationsverkets rättsvidriga, eller i varje fall inhumana, handlande går förbi obemärkt.” Bild: Anders Wiklund/TT
”Så länge ingen säger emot riskerar vi att Migrationsverkets rättsvidriga, eller i varje fall inhumana, handlande går förbi obemärkt.”

Migrationsverket anmäls för felaktig behandling

Migrationsverket försätter systematiskt utvisade palestinier i juridisk limbo och papperslöshet. Centrum för Sociala Rättigheter anmäler nu verket till Justitiekanslern.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Du har ansökt om asyl.

Du har fått avslag.

Migrationsverket har skickat ditt ärende till polisen för att verkställas.

Men landet du måste resa genom för att komma till ditt hemland vägrar ta emot dig ens för genomresa och gränsövergången mellan länderna är stängd.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Du har inget uppehållstillstånd, du har ingen möjlighet att arbeta, du har ingen bostad. Du befinner dig i juridisk, ekonomisk och själslig limbo och månaderna och åren går.

Detta är verkligheten för över 60 palestinska flyktingar från Gaza som hållit en tältprotest utanför Migrationsverket i Jägersro i Malmö.

Sedan juli 2015 har de protesterat varje dag mitt emot lokalerna till Migrationsverket på Agnesfridsvägen bakom travbanan. Flera av personerna har varit i Sverige i många år. Om Migrationsverket inte systematiskt struntat i sina skyldigheter kunde alla dessa människor haft uppehållstillstånd nu.

Även om en person har fått avslag ska hen få uppehållstillstånd om det finns hinder mot att verkställa utvisningen, så kallat verkställighetshinder. Ett sådant hinder gäller om mottagarlandet inte kommer att ta emot personen. Migrationsverket är skyldigt att utreda om det föreligger verkställighetshinder. Trots att palestinierna blir nekade transitvisum till Egypten och trots att gränsövergången till Gaza är stängd vägrar Migrationsverket att utreda verkställighetshinder. Migrationsverket har ingen rätt att skjuta på sin undersökningsskyldighet i väntan på att situationen ska ändras. Därför anmäler Centrum för Sociala Rättigheter nu Migrationsverket till Justitiekanslern.

Centrum för Sociala Rättigheter skriver bland annat i sin anmälan:

”I upp till ett och ett halvt år har alltså Migrationsverket systematiskt och för ett stort antal personer åsidosatt sin utredningsskyldighet och sin skyldighet att självmant pröva praktiskt verkställighetshinder och som en konsekvens försatt dessa personer i juridiskt limbo.”

 Migrationsverkets behandling av dessa människors ärenden är systematiskt felaktig. Både i Uppsala och Göteborg har statslösa palestinier hungerstrejkat, ibland till fara för sina egna liv, för sin rätt att få besked. Migrationsverkets egna rapporter vittnar om att gränsen mellan Egypten och Gaza är stängd och att området vid gränsen präglas av laglöshet och terror och att egyptisk milis genomgående bryter mot mänskliga rättigheter. Trots sina egna rapporter väljer Migrationsverket att vänta och hoppas att gränsen öppnas så att de kan skicka dessa människor tillbaka till Gazaremsans helvete.

Så länge ingen säger emot riskerar vi att Migrationsverkets rättsvidriga, eller i varje fall inhumana, handlande går förbi obemärkt. Under helgen som gått hölls manifestationer i både Uppsala och Malmö för palestiniernas rätt till uppehållstillstånd. Vi kommer att fortsätta stötta våra vänner och hoppas att flera får upp ögonen för Migrationsverkets behandling.