Hoppa till innehållet

ETC Malmö

Debatt: Malmöiterna får skylla sig själva

Malmö 31 augusti. Strax efter den största översvämningen i Malmös moderna historia fanns en utmärkt chans att rösta fram kommunpolitiker som tar klimatförändringarna på största allvar, skriver Birk Andersson.
Malmö 31 augusti. Strax efter den största översvämningen i Malmös moderna historia fanns en utmärkt chans att rösta fram kommunpolitiker som tar klimatförändringarna på största allvar, skriver Birk Andersson. Bild: Bild: Stig-Åke Jönsson/TT

ETC Malmö.

Det har varit en händelserik höst för oss malmöiter. Vi har sett på Champions League-fotboll. Men vi har också varit med om kaos. Malmöiters liv har varit i fara. En del har fått lämna sina hem och fått oroa sig för hemlöshet. Många har fått sin egendom förstörd. Ännu fler har drabbats av att samhällsfunktioner har slutat att fungera: strömavbrott, okörbara vägar och inställd tågtrafik.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Malmö som står för åsikten.

Det har varit en händelserik höst för oss malmöiter. Vi har sett på Champions League-fotboll. Men vi har också varit med om kaos. Malmöiters liv har varit i fara. En del har fått lämna sina hem och fått oroa sig för hemlöshet. Många har fått sin egendom förstörd. Ännu fler har drabbats av att samhällsfunktioner har slutat att fungera: strömavbrott, okörbara vägar och inställd tågtrafik.

Vad är det då som har hänt? Har det varit en väpnad konflikt? Har det varit upplopp och gängkrig? Nä, det har regnat. Regnkaoset började den sista augusti då det föll 100 millimeter regn i Malmö på 24 timmar. Det är dubbelt så mycket som det normalt regnar under hela augusti månad. De extrema regnmängderna orsakade översvämmade garage och källare. Motorvägar förvandlades till floder. Personer fastnade i bussar, bilar och hissar medan vattennivån långsamt, långsamt steg som om det vore en Hollywood-thriller. Försäkringsbolagen beräknade att kostnaderna hamnade på en kvarts miljard kronor.

Så vad gjorde malmöiterna efter att Malmö förvandlades till ett Venedig utan gondoler? Vad ville man göra åt detta extremregnvädret? Vem ville Malmöborna få hjälp av med att hantera nästa översvämning? Två veckor efter den hittills största översvämningen i Malmös moderna historia fanns en utmärkt chans att göra något åt saken, en chans som bara kommer vart fjärde år. Malmöborna hade i valet till kommunfullmäktige sin chans att rösta på kommunpolitiker som tar klimatförändringarna på största allvar. Men malmöiterna tog inte sin chans. I kommunfullmäktige-valet röstade 8,62 procent på Miljöpartiet och 13,12 procent på Sverigedemokraterna. Malmöborna var alltså mer oroade av invandring, tiggeri och en human kriminalpolitik. Men det var inte invandrare, tiggare eller kriminella som översvämmade malmöiternas bilar och källare. Malmöbor var oroade över fiktiva hot i stället för verkliga. 

Under hösten har de stora regnmängderna fortsatt att falla. Alla kommunens planer för att hantera regnmängderna har kollapsat: kommunens olika utjämningsmagasin har blivit överfyllda och de grönområden som ska suga upp vatten är sedan länge mättade. Åar och bäckar har svämmat över. Och en ny skyfallsstrategi kan först vara klar om något år.

Under tiden riskerar alla Malmöbor att på nytt drabbas av regnkaos, hyresgäster som villaägare, bilister som kollektivtrafikanter. Och malmöiterna får skylla sig själva. De har inte tagit extremregnvädret på allvar. Klimatförändringen är inte något avlägset framtida problem, extremväder drabbar oss här och nu. Antalet regnoväder i Malmö kommer att öka.

Det är fyra år till nästa kommunalval. Fram till dess kan vi Malmöbor pressa politikerna. Vi kan berätta för dem vilka hot som vi verkligen är drabbade och oroade av. Vi kan delta i den kommunpolitiska debatten och lämna in medborgarförslag. Vi kan engagera oss i organisationer, föreningar och politiska partier som tar klimatkrisen på allvar. Annars riskerar stadens Champions League-fotbollslag i framtiden att byta sport till vattenpolo. 

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00