Debatt. .

2017-03-23 07:00
Vi behöver synliggöra aborten som skapar möjligheter och inte ångest och trauma, skriver debattören.  Bild: ANDERS WIKLUND/TT
Vi behöver synliggöra aborten som skapar möjligheter och inte ångest och trauma, skriver debattören.

"Livmodern är ett ständigt slagfält"

Rätten till den egna kroppen och rätten att själv få bestämma över när eller om en vill bli förälder, har sedan starten 1933 varit en av RFSU:s kärnfrågor. I centrum för den frågan finns aborträtten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

År 1975 fick vi den nuvarande svenska abortlagstiftningen. Tillsammans med obligatorisk sexualundervisning i skolan (1955) och p-pillret (1965) har den gett tusentals kvinnor (och män) möjlighet att själva bestämma över sina liv. Själva bestämma om, när och med vem de vill bli föräldrar. Det har skapat möjligheter för både kvinnor och män att utbilda sig och arbeta, och det har också skapat ett samhälle som strävar efter jämställdhet. 

Aborträtten är i högsta grad en fråga om såväl jämställdhet och folkhälsa som om mänskliga rättigheter. Aborten är en möjliggörare. Vi kan inte luta oss tillbaka och tro att de rättigheter som vi en gång kämpat oss till, är våra för all framtid. Historien och samtiden visar oss att rättigheter kopplade till sexuella och reproduktiva rättigheter kan tas ifrån oss, snabbt. Livmodern är ett ständigt slagfält. 

Kampen för aborträtten måste såklart föras mot det direkta abortmotståndet. “Ja till livet” måste bekämpas med sakliga argument, känsloargument måste bekämpas med faktaargument, samvetsfrihet måste bekämpas med mänskliga rättigheter. 

Men vi behöver också föra en annan, mer vardaglig abortkamp. Kampen om att normalisera aborten, avdramatisera aborten. Få bort stigmat kring aborten. Den okomplicerade aborten behöver synas i böcker och filmer. Vi behöver prata om den enkla och oproblematiska aborten med vänner. Vi behöver synliggöra aborten som skapar möjligheter och inte ångest och trauma. En abort kan vara något traumatiskt. Men de allra flesta säkra aborter är okomplicerade. Aborträtten ger människor möjlighet att själva få bestämma över sina liv och sina kroppar, på ett sätt som de flesta tidigare generationer inte har haft och som stora delar av mänskligheten fortfarande inte har. Aborten ger oss möjlighet att göra karriär. Möjlighet att resa. Möjlighet att skapa familj med de vi vill vara familj med. Aborten ger oss möjlighet att få välja föräldraskapet och inte bli tvingade till det. Aborten ger oss möjlighet att välja våra liv.

Varje år dör cirka 50 000 kvinnor som en följd av osäkra aborter. En majoritet av världens kvinnor lever i länder där de kan tvingas fullfölja graviditeten och föda barn mot sin vilja. Inskränkningar i aborträtten är inget annat än en kränkning av mänskliga rättigheter. Tillsammans måste vi därför försvara och arbeta för att säkerställa att alla får rätt att själva bestämma när de vill föda barn, tillsammans måste vi ge alla möjligheterna som rätten till abort innebär.

 

Sara Alfredsson, RFSU Malmö 
ordförande för RFSU Malmö