Debatt. .

2016-12-05 09:29
”Högernationalistiska och rasistiska idéer om att staten ska styras utifrån att favorisera en viss religion eller ett folk utifrån rasistiska preferenser står i absolut strid med de demokratiska ideal som format speciellt västvärlden”, skriver debattören. Bild: Roland Weihrauch/ap
”Högernationalistiska och rasistiska idéer om att staten ska styras utifrån att favorisera en viss religion eller ett folk utifrån rasistiska preferenser står i absolut strid med de demokratiska ideal som format speciellt västvärlden”, skriver debattören.

Liberala och socialdemokratiska krafter behöver gå i spetsen

Deras budskap är hat, favorisera ett visst folk utifrån ett kulturrasistiskt tankegods, enkla lösningar och att demokratin kan offras till förmån för andra värden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet chockade världen. Hur kunde det ske? Javisst var det en chock men tidens tecken fanns där. I Europa har liknande politiska åsikter vunnit mark de senaste decennierna. Högernationalistiska, rasistiska, nazistiska och högerpopulistiska partier och idéer har vunnit parlamentarisk makt i de flesta europeiska stater. Deras budskap är hat, favorisera ett visst folk utifrån ett kulturrasistiskt tankegods, enkla lösningar och att demokratin kan offras till förmån för andra värden. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Det påminner oss om att de universella värderingar som förändrat västvärlden sedan 1800-talet måste vi fortfarande kämpa för. Demokrati, mänskliga fri- och rättigheter, jämlikhet, välfärdssamhälle, yttrande- och tryckfrihet, religionsfrihet, likhet inför lagen, goda arbetsförhållanden för de arbetande, en sekulär stat och jämställdhet mellan könen. Allt detta som präglar civiliserade stater och drivits fram av liberaler och socialdemokrater är åter igen utsatt för ifrågasättande och angrepp.

Högernationalistiska och rasistiska idéer om att staten ska styras utifrån att favorisera en viss religion eller ett folk utifrån rasistiska preferenser står i absolut strid med de demokratiska ideal som format speciellt västvärlden. 

En stat som styrs utifrån att den ska vara till för ett visst folkslag, etnokrati, eller religion, teokrati, strider mot den universella demokratiska tanken som förändrat världen i positiv riktning. En stat ska inte favorisera den "germanska" rasen eller något annat så kallat folk eller styras utifrån den islamska, kristna, judiska eller annan religion. Det leder oundvikligen till att de andra blir andra klassens medborgare.

Även i vårt land behövs en förnyad kamp för det demokratiska, anständiga och öppna samhället som inkluderar alla oavsett bakgrund, hudfärg, religion eller ickereligion, kön eller sexuell läggning. En hoppets politik för framtiden som vågar vara djärv. Majoritetssamhället måste bjuda in och samarbeta med minoriteterna. Minoriteterna måste också öppna sig och möta majoritetssamhället. Åter igen är det de liberala och socialdemokratiska krafterna som behöver gå i spetsen.

Lennart Hallengren 
Ordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet Skåne