Hoppa till innehållet

ETC Malmö

Debatt: Låt Lund bli en djurvänlig kommun

”Om vi blickar utåt från Lunds stad finns det ytterligare verksamheter som i dag har en negativ inverkan på kommunens vilda djur, såsom sportfiske”, skriver debattörerna.
”Om vi blickar utåt från Lunds stad finns det ytterligare verksamheter som i dag har en negativ inverkan på kommunens vilda djur, såsom sportfiske”, skriver debattörerna. Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

ETC Malmö.

I framtiden börvi även jobba för att till exempel förbjuda sportfiske i kommunalt vatten.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Malmö som står för åsikten.

Inför årets påskhelg beslutade Lunds Kommun, efter en kampanj genomförd av Djurens Rätt i Lund, att inte använda påskfjädrar som pynt i staden. Beslutet fick stort medialt genomslag och ledde till att ytterligare åtta kommuner skippade fågelfjädrarna i år. Detta ser vi i Fi som mycket positivt, och som en framgång för Lunds arbete för en ökad djurvälfärd, men det är mycket som fortfarande kan förbättras i kommunen.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Under kommunfullmäktige 28/1-16 behandlades två medborgarförslag, den ena angående förbud för animaliska påskfjädrar och den andra föreslog vegetabilisk mjölk som norm i kommunens verksamheter. Även om den förstnämnda senare förverkligades bifölls inget av medborgarförslagen. Det var endast Fi, V och MP som yrkade bifall till djurvänligt påskpynt, och i ärendet om vegetabilisk mjölk stod Fi som ensam stöttare av medborgarförslaget. Politiska ambitioner för ökad djurvälfärd lyser alltså med sin frånvaro i kommunen.

Strax efter nyheten om att Lund byter till djurvänligt påskpynt inkom Djurens Rätt med en polisanmälan gällande vanvård av de fåglar som kommunen håller i Stadsparken. Då vi i Fi träffar Djurens rätt vittnar de om flertalet observationer av att fåglarna inte mår bra. Dessa är bland annat för många fåglar i samma bur, exotiska arter som inte omses av utbildad personal, okontrollerad uppfödning och närgångna besökare (exempelvis hundar som fått pressa nosen mot gallret till fåglarnas hägn). 

Om vi blickar utåt från Lunds stad finns det ytterligare verksamheter som i dag har en negativ inverkan på kommunens vilda djur, såsom sportfiske. På kommunens hemsida finns information om vilka kommunala vattendrag som det är tillåtet att sportfiska inom, både för insjöfiske och Put & Take-vatten. Det senare, vilket innebär att fisken släpps tillbaks i vattnet efter fångst, medför både en stor stress, skada och lidande för fiskarna.  Vi i Fi ställer oss kritiska till att Lunds kommun oproblematiskt rekommenderar en fritidsaktivitet som sker på bekostnad av djurs välmående. Ytterligare ett exempel är att kommunen nyligen upplät mark åt en cirkus som använder djur i sina föreställningar. 

Som ett feministiskt parti med djurrättsperspektiv ser Fi Lund stor potential till förbättrad djurvälfärd i kommunen. Att fasa ut animaliska dekorationer är ett steg på vägen. I framtiden bör vi även jobba för att till exempel förbjuda sportfiske i kommunalt vatten, inte upplåta mark åt cirkusar som håller djur i sin verksamhet, inte bedriva kommunal verksamhet som inkluderar djur i bur, samt verka för att mat i kommunal verksamhet i huvudsak ska vara vegetabilisk och att husdjur tas i beaktning i fall av våld i nära relationer. Genom att ta dessa steg kan Lunds kommun på sikt bli en plats där ingen levande och kännande individ ägs av, och tjänar en annan individs syften på bekostnad av sitt eget välmående. 

Ämnen i artikeln