Debatt. .

2017-06-08 07:00
”Vi kommer fortsätta kämpa för denna platsen men en sak är säker: vi är inte bara en plats – vi är en rörelse!”  Bild: Pixabay
”Vi kommer fortsätta kämpa för denna platsen men en sak är säker: vi är inte bara en plats – vi är en rörelse!”

Kontrapunkt har inlett en hyresstrejk

Den 1 juni slutade vi betala hyra och gick ut i hyresstrejk. Vi ser ingen rimlighet i att betala för lokaler vi är förbjudna att använda till det vi hyrt dem för.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Kontrapunkt har lagt åtta år på att bygga upp hela den stora kulturella och sociala verksamhet vi har i dag. Självklart vill vi fortsätta i lokalerna som vi har lagt så mycket kärlek, kreativitet och hårt arbete på. De är en förutsättning för allt vi gör och vi vill kunna fortsätta länge till. Men den 15 maj tvingades vi stänga ner all verksamhet på Västanforsgatan och just nu är framtiden osäker.

Vi kan inte betala hyran om vi inte kan bedriva vår verksamhet. Men vi kan inte heller acceptera att någon vill sätta munkavle på oss som villkor för att fortsätta hyra ut lokaler till oss. Därför har vi beslutat att hyresstrejka tills vi når en överenskommelse vi kan acceptera. 

Vi kräver:
• Ett hyresförhållande fritt från inskränkningar i yttrandefriheten.
Det är inte rimligt att hyresförhållandet ska villkoras mot att vi ska redogöra för hur vi ställer oss till nästa NGBG gatufest, eller någon annan händelse eller samhällsfråga.

• Eroom vidtar de åtgärder som är nödvändiga för att erhålla permanent bygglov för Kontrapunkts verksamhet samt bekostar denna process.

• Ingen retroaktiv hyreshöjning och rimlig höjning för 2017.

• Eroom släpper kravet om retroaktiva hyreshöjningar för åren 2012–2016 och att höjningen för 2017 är baserad på senast betald hyra, inte på hyreshöjningar som inte tagits ut.

Vad har hänt?
Sedan vårt uttalande om gentrifiering i samband med NGBG gatufest förra året, som Eroom var en av arrangörerna för, har ägaren vid upprepade tillfällen uttalat att han inte längre vill att vi finns kvar i lokalerna.

I december skickade Eroom ett krav på en retroaktiv hyreshöjning på nästan en halv miljon kronor som de menade att de missat att ta ut för de senaste fyra åren, och chockhöjde hyran för 2017. Detta har vi med hjälp av vår advokat bestridit och sedan januari i stället betalat den hyreshöjning vi anser rimlig enligt kontraktet, och har deponerat överskjutande pengar.

I samband med att Nattöppet för hemlösa anonymt anmäldes i mars, konstaterade stadsbyggnadskontoret att lokalerna vi hyr på Västanforsgatan saknar bygglov. Detaljplanen för fastigheten tillåter samlingslokaler och föreningsverksamhet, men bygglov för de enskilda verksamheterna saknades. När de tidigare byggloven gick ut fick vi ingen information och det har hela tiden varit vår fastighetsägare Eroom som haft all kontakt med stadsbyggnadskontoret. 

Eroom har tidigare försäkrat oss om att vår verksamhet inte behövde lov eftersom den ryms inom den nya detaljplanen. Den ena lokalen har vi dessutom hyrt 2015 under falska förespeglingar att den var godkänd som festlokal, trots att vi nu fått veta att det lovet gick ut redan 2011.

För att undvika böter har Eroom nu förbjudit oss att ha föreningsverksamhet i lokalerna på Västanforsgatan.

Vi är en av Erooms största hyresgäster och har under åren betalat många miljoner kronor i hyra. Nästan alla våra inkomster har gått till lokalkostnader, eftersom vi anser att en fast plats är en förutsättning för att kunna utveckla bra och stabil verksamhet.

Vi kommer fortsätta kämpa för denna platsen men en sak är säker: vi är inte bara en plats – vi är en rörelse! Tillsammans är vi starka!