Debatt. .

2017-08-24 07:00
”Vi satt alla och lyssnade på vår knastrande Radiola, när statsminister Per Albin Hansson höll sitt tal: ’Vår försvarsförmåga är god’. Senare forskning har kommit fram till att den var allt annat än god”, skriver debattören.  Bild: Pressens bild
”Vi satt alla och lyssnade på vår knastrande Radiola, när statsminister Per Albin Hansson höll sitt tal: ’Vår försvarsförmåga är god’. Senare forskning har kommit fram till att den var allt annat än god”, skriver debattören.

Knipkäftarna ska ha beröm

I början av 40-talet var jag sju år gammal och gick i första klass i Värpinge skola i Lunds kommun, vid inledningen av andra världskriget ungefär.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Jag minns att överallt satt den välkända affischen ”En svensk tiger”. En gång hände det, att en engelsk nattbombare hade fällt flera kraftfulla bomber inom järnvägsområdet, men förödelsen var dock störst i Tunisborgs handelsträdgård. Detonationerna hördes hemifrån, men det hände snabbt, och få var vakna.

Vi satt alla och lyssnade på vår knastrande Radiola, när Per Albin höll sitt tal: ”Vår försvarsförmåga är god”. Senare forskning har kommit fram till att den var allt annat än god. Men få påstår att han ljög.

För vilken nytta hade det gjort, om han hade talat om vilka mängder krigsmaterial som skeppats i väg för att bistå Finland! ”En svensk tiger.”

Ganska nyligen gjordes ett misstag i samband med upphandlingshysteri inom svenska försvaret. Informerade regeringsledamöter knep käft, och försökte hitta en utväg för att annullera kontraktet, för att omintetgöra skadan, med anledning av att kontraktet stred mot svensk lagstiftning. ”En svensk tiger.” Korrekt handlat anser jag.

Då kliver de svenska alliansparterna in, förstärkta av SD, och offentliggör för hela världen, att svenska försvarshemligheter finns att avhämta hos ett tjeckiskt IT-företag!

Min åsikt i frågan är att knipkäftarna ska ha beröm med acklamation, och avslöjarna bör likaså få en näsknäpp med acklamation.