Debatt. .

2017-11-09 07:00
Beatrice Fihn från nätverket ICAN, som i år tog emot Nobels fredspris.  Bild: Martial Trezzini/AP/TT
Beatrice Fihn från nätverket ICAN, som i år tog emot Nobels fredspris.

Kärnvapen är ett globalt hot

Nobels fredspris går i år till ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons). ICAN består av 468 organisationer från nästan 100 länder. De har jobbat i åratal och drivit på för ett kärnvapenförbud i FN, som 122 länder har kommit överens om och som nu börjat undertecknas av ländernas parlament.

Tänk om det lyckas! Tänk om kärnvapenutvecklingen läggs ner! Tänk om kärnvapen åter börjar skrotas! Om vi slipper leva med dessa massförstörelsevapen som hotar att ödelägga världen och våra barns framtid. Ett hopp har börjat spira.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Svensk tradition av nedrustning är lång och välkänd internationellt. Samtliga riksdagspartier har i decennier uttalat sitt stöd för kärnvapennedrustning som ett viktigt utrikespolitiskt mål.

Att USA och Nato har meddelat Sverige att de kan komma att utvärdera relationerna om Sverige ansluter sig till förbudet är inget nytt. USA har tidigare utövat starka påtryckningar för att stoppa förhandlingarna, att staterna inte skall delta och nu att de inte skall ansluta sig. Många stater har fått dessa påtryckningar.

Vi och ett stort antal organisationer och privatpersoner uppmanar regeringen att snarast underteckna kärnvapenförbudet, till exempel: Svenska läkare mot kärnvapen, Röda korset, Amnesty, Greenpeace, Naturskyddsföreningen, Rädda barnen, Svenska kyrkan, IM Individuell människohjälp, Svenska FN-förbundet, Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, Kristna fredsrörelsen, Kvinnor för fred, Svenska freds, Feministiskt initiativ och Svenska jurister mot kärnvapen.

Vi har en viss förståelse för att regeringen behöver se igenom avtalet (som de dock själva har varit med att utforma). Men det skall absolut inte behöva ta ett år för detta självklara beslut. 53 länder har redan signerat det utan att tveka!

Kärnvapen är massförstörelsevapen ämnade att förinta städer och människor, och de utgör ett globalt hot som påverkar oss alla.

Låt detta bli början på slutet för kärnvapen!

 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Anne Rosberg & Per Abrahamsson 
Kvinnor för fred, Skåne