Hoppa till innehållet

ETC Malmö

Debatt: Inga avgifter i vår utbildning!

Bild: Ekonomiska klyftor. I överväldigande grad är det folk med vita och välutbildade föräldrar som söker sig till universiteten, medan rasifierade och folk ur arbetarklassen i mycket högre grad hamnar utanför, skriver Olof Risberg.

ETC Malmö.

Båda Alliansens mandatperioder har bestått i en och samma kamp. Att avgiftsbelägga och privatisera det som tidigare har varit gemensamt. Detta gäller även deras högskolepolitik.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Malmö som står för åsikten.

Båda Alliansens mandatperioder har bestått i en och samma kamp. Att avgiftsbelägga och privatisera det som tidigare har varit gemensamt. Detta gäller även deras högskolepolitik. 

Under de senaste åren har borgarna infört studieavgifter för utomeuropeiska studenter, de har avskaffat de praktiska gymnasieprogrammens högskolebehörighet och de har gjort sitt yttersta för att tvinga ner studenterna ytterligare i skuld. För ett år sedan ville Alliansen dessutom göra om våra gemensamma universitet till privata stiftelser. I detta förslag fanns det vissa formuleringar som var luddiga, och kunde tolkas som en öppning för studieavgifter. Även om vi lyckades hindra de privata stiftelserna så vet vi att privatiseringsivrarna i Alliansen inte har gett upp. Och mycket riktigt. I början av sommaren kom ytterligare ett förslag från borgarna. Detta senaste förslag går ut just på att införa studieavgifter. Om det förslaget går igenom innebär det en katastrof för den fria utbildningen. Universiteten riskerar nu att bli reservat för de rika.

Redan i dag tvingas studenter ner i stora skulder för att kunna finansiera sina studier. Den högre utbildningen är omgiven av höga strukturella och ekonomiska trösklar. I överväldigande grad är det folk med vita och välutbildade föräldrar som söker sig till universiteten, medan rasifierade och folk ur arbetarklassen i mycket högre grad hamnar utanför. Det är detta Alliansen nu försöker att cementera, genom att öka studenters skuldsättning och införa studieavgifter.

Studieavgifterna motiveras med att utbildningar i Luleå och Uppsala redan i dag har försökt att ta ut avgifter från sina studenter. Detta har skett vid utbildningar som har internationella samarbeten, där studenterna vid de utländska universiteten tvingas att betala avgifter till sina universitet. Då har även de svenska universiteten försökt att ta ut avgifter. Dock kom Universitetskanslerämbetet fram till att avgifterna stred mot högskolelagen, och att utbildning inte får vara avgiftsbelagd i Sverige. Det är alltså detta borgarna vill ändra på. De ser skillnader i regelverk som en möjlighet att öppna upp för studieavgifter.

Det är knappast en drastisk slutsats att alla inte har råd att betala hundratusentals kronor för sina utbildningar. Enligt Sveriges Förenade Studentkår, SFS, går den genomsnittliga studenten redan i dag back 625 kronor varje månad. Skuldsättningen av studenter slår också orättvist, eftersom många kvinnodominerade utbildningar är långa, men sedan leder till betydligt lägre löner än de manligt dominerade yrkena. Att öka studenters skuldsättning är antifeministiskt. Att som borgarna nu vill införa studieavgifter för alla skulle slå hårt mot allas rätt till utbildning. Men det slår hårdast mot redan ekonomiskt utsatta. Avgifterna har redan drabbat de utomeuropeiska studenterna, och nu står även alla andra studenter inför samma hot. För är det verkligen detta vi studenter behöver? Större skulder?

Det som också går som en röd tråd genom Alliansens mandatperioder är motståndet mot deras försämringar. Förra året lyckades vi faktiskt stoppa Björklunds försök att göra våra gemensamma universitet till privata stiftelser. Vi som pluggar och jobbar på universiteten runt om i landet gick ut och protesterade, vilket ledde till att förslaget drogs tillbaka. Vi visade dem att universitetet tillhör oss. Nu ska vi stoppa deras studieavgifter. Universitetet är vårt!

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00