Debatt. .

2017-08-31 07:00
Bild: Bertil Norberg/TT

Har inte samhället rört sig baklänges?

Vi har sett en hel del jerimiader de senaste åren om hur det sociala samhället har förvandlats baklänges, jämfört med hur det såg ut på 50-talet, när det brukade benämnas fattig-Sverige.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Om man vågar sig på en snabb jämförelse, så kan man egentligen fråga sig, om inte det gamla samhället var tryggare att bli gammal eller drabbas av skador i. Kvinnor var ännu mer barnpassare på den tiden och fick följaktligen verkligt usla inkomster när det var dags för pensionering. Men i gengäld skötte socknar och kommuner om att ingen fick direkt svälta eller sakna tak över huvudet.

För någon vecka sedan fick jag veta att en av våra omtyckta författare, som bland annat skrivit de uppmärksammade romanerna ”Frida” och ”Fridas Harry”, samt en mängd noveller och humoristiska dikter, hade fått en stroke med förlamning i halva kroppen.

Han lyckades få placering på ett bra boende men sitter instängd på sitt rum, eftersom Malmö stad enligt uppgift inte har råd att låna honom en elektrisk rullstol, som går att styra med en hand.

Har inte samhället rört sig en aning baklänges?