Hoppa till innehållet

ETC Malmö

Debatt: Frågor kring Izabella Rosengrens ledare

ETC Malmö.

Izabella Rosengren har skrivit en i mitt tycke sympatisk och bitvis informativ ledare. Men det finns konstigheter i artikeln. Beror det på Izabella, bristande redaktionell granskning, tryckfel eller vad?
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Malmö som står för åsikten.

Det står att Uganda har 135 000 flyktingar (hur jämför det sig med det som också uppges: 150 000/år i 50 år?), vilket ju mycket riktigt är nästan lika många som Sverige tog emot förra året. Hur stämmer det nu med rubrikens uppgift att Uganda tar emot fler flyktingar än EU? – Jag blir enbart förvirrad av uppgifterna. Blev inte redaktionen det? 

Jag tycker kanske också att det är litet svårt att jämföra Sverige och EU med Uganda utan att kommentera de rätt olika förhållandena. Alla flyktingar till Uganda får en jordlott och material till en hydda, sägs det; finns det fri mark i detta, väl, överbefolkade och fattiga land? (med ökande produktion men med en befolkningsexplosion, hög barnadödlighet och låg medelålder). Och hur ska dessa förhållanden jämföras med Sveriges? I slutet av artikeln talas det om läkare, ingenjörer och lärare, vilka får en plats i Ugandas samhälle. Men de bor nog inte i hyddor och odlar en jordlott (så inte heller i Sverige, där de ju också i ökande grad får arbete i sina yrken). Det handlar ju mest om fattiga småjordbrukare? 

Det brister alltså mycket ifråga om faktaredogörelse. Därmed inte sagt att inte Sverige kan ta emot fler flyktingar.

De bästa hälsningar, 

Tord Nystedt

Svar

Hej Tord,

Du har rätt i att det är förvirrande med siffrorna! Siffran 135 000 flyktingar gäller enbart flyktingar från Sydsudan och som kom till flyktinglägren i norra Uganda. Totalt kommer 150 000 flyktingar per år till HELA Uganda (resterande från exempelvis Kongo och Burundi). De har gjort detta i 50 år. Sammanlagt blir det ju fler än vad EU har tagit emot och visar också på EU:s kapacitet när EU dukar under efter ett år, men Uganda fortfarande ”står” efter 50 år.

I texten skriver jag att det så klart inte går att jämföra länderna och deras tillvägagångssätt rätt av, till exempel funkar det inte att ge en flykting som kommer till Sverige en jordlott och förvänta sig att hen ska klara sig själv. Min text handlar snarare om synen på flyktingarna som en tillgång respektive an börda. 

Vad gäller land så finns det mycket land i norra Uganda, ett land som för fram till tio år sedan präglades av inbördeskrig. Det är snart att Uganda generellt är överbefolkat, men märkligt nog är det ganska folktomt i norr. Sedan är det faktiskt så att även ingenjörer och liknande bor i dessa hyddor. Jag intervjuade två lärare som bodde i Nyumanzi flyktingläger och hade bott där i två år.

Jag hoppas att du har blivit lite klokare av mitt svar? 

Hälsningar,

Izabella Rosengren

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00