Debatt. .

2017-01-09 05:17
De skatter vi får in måste gå till dem som har det största behovet, menar debattören.  Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
De skatter vi får in måste gå till dem som har det största behovet, menar debattören.

Fler fattiga i kommuner med många hyresrätter

Vårt välstånd måste fördelas jämlikt och rättvist. De skatter vi får in måste gå till dem som har det största behovet. Välståndet ska fördelas i budgeten så att allt fungerar. Inte minst det system vi har som tar från rika kommuner och ger till kommuner som bäst behöver pengarna. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Det utjämningssystem av skatterna som finns mellan kommunerna brukar kritiseras av rika och välmående delar av vårt land. Medan dessa kommuner knappast lyfter ett finger för att ta emot ensamkommande flyktingbarn eller fattiga familjer, väljer de kommuner med många hyresrätter att öppna upp för människor med olika bakgrund och välkomna dem. Barnfattigdomen finns inte i de rika kommunerna eftersom det inte finns någonstans för dessa familjer att bo där. För vilken fattig familj har råd med en villa på Lidingö? Eller ett hus i Vellinge?


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


I de här kommunerna finns det ett mycket begränsat antal hyresrätter. Den dominerande bebyggelsen är villor och småhus. Och så klagar de rika kommunerna ofta och högljutt på vilken börda den här omfördelningsskatten är. Och hur synd det är om dem som måste betala den!

De kommuner som ser till att det finns hyresrätter i mängder så att alla har någonstans att bo behöver dessa pengar. Det bor fler fattiga människor i de kommuner som har många hyresrätter. Därför behövs även denna omfördelningsskatt alldeles oavsett hur mycket rika kommuner gnäller.