Debatt. .

2017-07-13 08:00
”Nazisten och sverigedemokraten behöver den extrema islamisten för att mobilisera sina egna anhängare och på samma sätt behöver den extrema islamisten nazisten och sverigedemokraten”, skriver debattören.  Bild: Janerik Henriksson/TT
”Nazisten och sverigedemokraten behöver den extrema islamisten för att mobilisera sina egna anhängare och på samma sätt behöver den extrema islamisten nazisten och sverigedemokraten”, skriver debattören.

Extremister behöver och göder varandra

Almedalsveckan har hittills inte bjudit på djärva visioner eller en politik för hopp från partierna. När veckan är slut är troligen resultatet detsamma. Beklagligt eftersom det är detta som behövs för att skapa en spännande och viktig debatt om vårt framtida samhälle.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Speciellt viktigt för att skjuta extremistiska och fanatiska tendenser och politiska åsikter i sank. Extremistiska åsikter gror när traditionella partier upplevs inte ha svar och hopp om framtiden.

De partier som står för den universella demokratin, socialdemokrater, gröna, liberaler och konservativa, har ansvar att vara visionära och långsiktiga och visa på visioner för framtiden. När det saknas söker en del sin tillit till extremister, det må vara vänsterextremister, extrema islamister, nazister eller sverigedemokrater. Det har vi sett nu under några år i Sverige och övriga Europa.

Vår universella demokrati måste seriösa partier kämpa för mot extremister och fanatiker. Den israeliska författaren Amos Oz har i sin bok ”Hur man botar en fanatiker” utmärkt beskrivit vad som utmärker fanatiker.

”Fanatismens innersta väsen är lusten att tvinga andra människor att förändras … ”

”Jag har aldrig någonsin sett en fanatiker med humor, inte heller har jag sett en människa med humor bli fanatiker … ”

Utöver det så vet vi att fanatikers och extremisters världsbild är svart-vit och att de inte har lösningar på samhällets stora frågor.

Extremister behöver varandra och göder varandra. Nazisten och sverigedemokraten behöver den extrema islamisten för att mobilisera sina egna anhängare och på samma sätt behöver den extrema islamisten nazisten och sverigedemokraten.

Partier som står för den universella demokratin ska kraftfullt bekämpa extremismen och även se till att extremister inte kan härja och demonstrera på gator och torg, inte kan hyra plats under Almedalsveckan eller få plats under bok-mässan.

Och demokratiska partier ska inte frottera sig eller förhandla med extremister.

 

 

Lennart Hallengren (S) 
Ordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet Skåne/Blekinge