Debatt. .

2017-02-23 07:37
Monica Rodrigo, generaldirektör för Rättsmedicinalverket, då hon förklarade medicinska åldersbedömningar, 2016.	 Bild: Marcus Ericsson / TT
Monica Rodrigo, generaldirektör för Rättsmedicinalverket, då hon förklarade medicinska åldersbedömningar, 2016.

Den sökande har bevisbördan för sin ålder

Replik på debattartikeln Migrationsverket, Morgan och Magin (ETC 9/2)

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Med anledning av Clara Göranssons inlägg i ETC den 9 februari (Migrationsverket, Morgan och magin) vill Migrationsverket förtydliga att det är vår uppgift att bedöma ålder. Den sökande behöver göra sannolikt att han eller hon är över eller under 18 år, och det finns metoder för att bedöma detta.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


När det gäller medicinsk åldersbedömning, har Migrationsverket och även andra myndigheter sagt att det för närvarande inte finns några metoder för att med exakthet avgöra en persons ålder. Däremot finns det metoder som kan användas för att bedöma en uppskattad ålder.

I det sammanhanget är det viktigt att förstå att det är den sökande som har bevisbördan för sin ålder. Det betyder att den sökande behöver komma in med bevisning, muntlig och skriftlig. Migrationsverket gör sedan en bedömning av om personen har gjort sannolikt att han eller hon är minderårig eller inte. En medicinsk åldersbedömning kan finnas med, men är endast en del av den samlade bedömning som Migrationsverket gör. Att genomgå en medicinsk åldersbedömning är frivilligt.

Den som är missnöjd med det beslut Migrationsverket har fattat kan alltid – med hjälp av ett juridiskt biträde – överklaga till en domstol som gör en självständig bedömning.

Den bifallsfrekvens på 86 procent för afghanska ensamkommande barn som Clara Göransson anger, tycks handla om hur det såg ut en enskild månad. Därför vill vi gärna passa på att klargöra följande:

Under hela 2016 beviljades 2 131 afghanska ensamkommande barn uppehållstillstånd. 616 ensamkommande barn fick avslag. Det ger en bifallsandel på 78 procent. 

Precis som Clara Göransson skriver, redovisas de som har blivit åldersuppskrivna i statistik som avser vuxna. Bifallsandelen för vuxna afghaner var 21 procent 2016.

Linda Nyebölle  
Presschef, Migrationsverket