Debatt. .

2017-09-14 12:02
Många på väg att rösta i kyrkovalet i S:t Pauli valdistrikt i Malmö 2013. Snart är det dags igen.  Bild: Johan Nilsson/TT
Många på väg att rösta i kyrkovalet i S:t Pauli valdistrikt i Malmö 2013. Snart är det dags igen.

Därför ska du rösta i kyrkovalet på söndag

Vänstern i Svenska kyrkan (ViSK) ställer för första gången upp i kyrkovalet i Malmö församling, Lunds stift och kyrkomötet.
Varför är din röst viktig i kyrkovalet? Du är medlem i Svenska kyrkan men inte alls engagerad.
Varför då rösta?
Jag själv är socialdemokrat, men engagerad i den partipolitiskt obundna nomineringsgruppen ViSK och för mig finns det åtminstone tre skäl att rösta i kyrkovalet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

För det första är din röst viktig för att värna om en öppen, feministisk och solidarisk kyrka. I dag finns det alltför starka högerpopulistiska krafter (läs Sverigedemokraterna och andra nomineringsgrupper) som vill stoppa samkönade vigslar, förhindra hbtq-personers deltagande, skära ner det internationella arbetet och till varje pris hindra kyrkans engagemang i flyktingfrågan. En röst på ViSK är för en kyrka där alla oavsett kön, ursprung, sexuell läggning och funktionshinder har samma rätt och värde.

För det andra bedriver Svenska kyrkan inom flera områden ett radikalt och viktigt arbete:

Inom klimatfrågan

Allt fler församlingar blir miljö-diplomerade. Församlingar arbetar målmedvetet för att minska sina energikostnader i kyrkor och församlingshus. Fler köper vindkrafts-el. Jag arbetar nu som miljöpräst och för mig är det viktigt att alla församlingar inom Svenska kyrkan miljödiplomeras och arbetar för att kyrkans skog och jordbruksmark bedrivs på ett klimatsmart sätt. Omsorgen om Moder Jord måste gå före en kortsiktig ekonomisk vinst. Din röst är viktig för en hållbar och klimatsmart kyrka.

Inom det sociala arbetet

Många församlingar tar ställning för flyktingar. En gömmer flyktingar, andra har språkcaféer och åter andra ger flyktingar meningsfull sysselsättning. Flera församlingar i Lunds stift har byggt om delar av sina församlingshem för att kunna erbjuda människor som befinner sig långt från arbetsmarknaden sysselsättning/rehabilitering/arbetsträning. Som en del av kyrkans ledning kommer ViSK värna om och försvara Svenska kyrkans flyktingengagemang och att kyrkan skall vara ett meningsfullt stöd för de mest utsatta i vårt samhälle. Din röst är viktig för att värna om en solidarisk och feministisk kyrka.

Många som arbetar inom kyrkan, både anställda, förtroendevalda och frivilliga medarbetare har sitt hjärta till vänster. Du kan visa dem din solidaritet, i deras viktiga arbete, genom att rösta på ViSK som kommer stå upp för deras rättigheter och kämpa för de nödvändiga förändringar som krävs för att både skapa en hållbar arbetsmiljö och öka gräsrötternas inflytande.

Sist men inte minst. En röst på alla oss som kandiderar för ViSK är en röst för att stärka Svenska kyrkans arbete för en ny ekonomisk världsordning, att de ekonomiska resurserna fördelas rättvist och efter behov.

Så oavsett om du tidigare röstat i kyrkovalet eller inte – är du vänster, fyllda 16 år och medlem i Svenska kyrkan så har du nu ett verkligt vänsteralternativ att rösta på. Missa inte den historiska möjligheten.

 

Per Håkansson (S) 
Miljöpräst och tidigare kyrkoherde i Kirseberg, Malmö