Hoppa till innehållet

ETC Malmö

Debatt: Dags för regeringen att agera för fred i Syrien

Veckans debattörer uppmanar det internationella samfundet, FN:s generalsekreterare och FN:s säkerhetsråd att agera för att skydda det civila samhället i Syrien,
Veckans debattörer uppmanar det internationella samfundet, FN:s generalsekreterare och FN:s säkerhetsråd att agera för att skydda det civila samhället i Syrien, Bild: Bild: Alexander Kots/AP/TT

ETC Malmö.

Ytterligare ett barn har mördats i det meningslösa kriget i Syrien. Nu måste FN och den svenska regeringen agera mer kraftfullt, skriver veckans debattörer.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Malmö som står för åsikten.

Media har rapporterat att ett palestinskt barn, Abdullah Issa, mördats av syriska rebeller. Han fångades och halshöggs, anklagad för att strida för Syriens regering. Mordet av Abdullah spelades in och sändes på internet. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Vi uttrycker vår indignation och vårt fördömande av detta avskyvärda brott mot ett barn från staden Aleppo i norra Syrien. Sättet som mordet ägde rum visar att målet var att skapa terror. Tyvärr bör vi konstatera att Abdullah inte är det enda barn som mördats i detta meningslösa krig. Att kvinnor och barn befinner sig inne i ett sjukhus är inte ett hinder för att bomba dem.

Aldrig har det varit så tydligt att Syriens civila samhälle behöver skydd och vår support för att stoppa blodsutgjutelsen.

Vi uppmanar det internationella samfundet, FN:s generalsekreterare och FN:s säkerhetsråd att agera för att skydda det civila samhället i Syrien, däribland det palestinska folket som bor i flyktingläger. Det måste omedelbart vidtas åtgärder som snart leder till fredsförhandlingar.

På ena sidan är detta mord ett tydligt brott mot de mänskliga rättigheterna och ett exempel på vad som drabbar den syriska befolkningen. På andra sidan finns de åtgärder som den svenska regeringen har börjat applicera för att kraftigt begränsa asylrätten. Den svenska regeringen visar inget initiativ för att rent konkret driva fram åtgärder som minskar våldet, till exempel stoppa vapenflödet till krigsområdet. Regeringen påstår gång på gång att bevarandet av principer för de mänskliga rättigheterna är en mycket viktig del av sin ”feministiska” politik. Det är dags att bevisa det och omvandla ord till handlingar.

Ämnen i artikeln