Hoppa till innehållet

ETC Malmö

Debatt: Åtta tips för mer solceller

”Gör en översyn av samtliga tak i kommunen som underlag för att fastställa och klargöra utvecklingspotentialen för solcellsutbyggnad”, skriver debattören.
”Gör en översyn av samtliga tak i kommunen som underlag för att fastställa och klargöra utvecklingspotentialen för solcellsutbyggnad”, skriver debattören. Bild: Bild: TT

ETC Malmö.

Runt 80 procent av klimathotet beror på olja, kol och gas.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Malmö som står för åsikten.

Smältande isar, stigande temperaturer. Att jorden kommer få ett allt varmare klimat är så gott som alla forskare överens om. Enligt rådande utveckling kommer 2016 att bli det varmaste året som någonsin uppmätts. 15 av de 16 varmaste åren har inträffat under 2000-talet. Klimatkrisen är här och nu.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Vi vet numera att en timmes sol räcker till ett helt år av mänsklighetens energibehov och runt 80 procent av klimathotet beror på olja, kol och gas. Vi vet också att den ökande klimatförändringen beror på mänskliga aktiviteter. 

Och resultatet är märkbart! De arktiska havsisarna smälter, torka och översvämningar ökar, glaciärer i Himalaya smälter, skogsbränder rasar över Amerika, korallrev bleks och dör. Det finns många fler exempel att peka på. 

Samtidigt görs förnybara framgångar. Vi har aldrig satsat så mycket på förnybar energi som vi gör i dag. Den sammanlagda kapaciteten av världens förnybara energikällor är nu större än kolkraft, enligt International Energy Agency (IEA). Samtidigt börjar världens ledare inse att oljan och kolet är på utdöende. Energirevolutionen pågår och växer. Nu gäller det bara att öka takten. 

I Malmö konkretiseras och integreras arbetet och man ska som första kommun i Sverige, implementera FN:s globala hållbarhetsmål lokalt. Detta är bra och får ses som en av många aktiva insatser som måste till för att hindra en klimatkollaps. Andra kommuner borde kunna ta samma beslut. 

Alla måste göra sina insatser. På det lokala planet måste ytterligare insatser lyftas och synliggöras. Den är också en demokratifråga där myndigheter och politiskt valda på alla nivåer visar sina verkliga avsikter.

Själv har jag skrivit till Socialdemokratiska partiet i Malmö med förslag om att de med all kraft ska verka för en sådan utveckling i Malmö. I förslaget föreslår jag att de tar initiativ till att Malmö stad ska:

1. Förstärka sin miljöprofil – genom stimulans och en snabb utbyggnad av förnybar elproduktion (energislag) inom den egna kommunen.

2. Göra en översyn av samtliga tak i kommunen som underlag för att fastställa och klargöra utvecklingspotentialen för solcellsutbyggnad, samt att man därefter upprättar och fastställer en målsättning för en ”heltäckande” etablering av solcellsanläggningar på och inom fastigheter i den egna kommunen.

3. Som ett första steg kan kommunen etablera solceller på sina egna fastigheter eller annat förnybart energislag. 

4. Verkar för att varje ny fastighetsbyggnad som uppförs inom kommunen ska förses solcellsanläggning. 

5. Ställa högre krav på fastighetsägare i syfte att etablera solcellsanläggningar i samband med ombyggnad. 

6. Underlätta och stimulera intresset från andra fastighetsägare att se över möjlighet till förnybara energislag.

7. Underlätta och förenkla ansökningshandläggningen av solenergibygglov.

8. Avsätta de ekonomiska resurser som behövs för genomförande av föreslagna miljösatsningar. 

I arbetet för att rädda jorden från en klimatkollaps kan vi alla dra vårt strå till stacken. 

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00